U trendu

Fijasko u Berlinu: sukob Tačija i Haradinaja – prividan

Predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša ocenio je sastanak u Berlinu kao potpuni fijasko na kojem, kako kaže, ništa nije postignuto, osim što je za početak jula najavljen novi susret.

Komentarišući ocenu Njujork tajmsa da nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron treba najpre da posreduju u „miru” između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, pa tek onda između Beograda i Prištine, Beriša kaže da je sukob dvojice kosovskih lidera delimično prividan, ali da obojica imaju cilj – da Priština kupi vreme kako ne bi došlo da nastavka dijaloga i da se „iznuri” Srbija.

„Da su Tači i Haradinaj hteli da pokažu dobru volju, ukinuli bi takse koje, očigledno, nisu postigle svoj efekat, jer srpska roba na KiM i danas košta isto kao i pre uvođenja taksi”, rekao je Berišta gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ističe da, iako Haradinaj tvrdi da je on uveo takse, to ne bi mogao da učini bez podrške vlade u kojoj, kaže Beriša, ključnu ulogu ima partija na čijem je čelu zvanično Kadri Veselji, a koju zapravo vodi Hašim Tači.

Prema njegovim rečima, sukob kosovskih lidera treba rešiti razgovarajući s njihovim mentorima.

„Jednom je mentor Vašington, drugom London”, smatra Beriša.

Izrazio je sumnju da Tači i Haradinaj žele da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, jer bi, ocenio je Beriša, da im je to cilj, do sada bi formirali Zajednicu srpskih opština.

Prema njegovim rečima, ključnu ulogu u odnosu Tačija i Haradinaja ima albanski premijer Edi Rama koji, kako primećuje, sve više učvršćuje svoje pozicije u vezi s prisajedinjenjem Kosova Albaniji, prenosi Tanjug.

Dodao je da je pre tri godine učestvovao na prvom Samitu albanske dijaspore, kada je, kako kaže, prezentovana platforma koja je danas na delu – stvaranje Velike Albanije.

„To podrazumeva da će laganim tempom da se ujedinjuju konzularna i diplomatska predstavništva Albanije i Kosova. Tirana je već postavila ministra spoljnih poslova koji je rođen na Kosovu, Drač je otvoren za privrednike sa Kosova, održan je sastanak u Peći…”, naveo je predsednik Matice Albanaca Srbije.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.