U trendu

Flekenštajn: Evropa ne može da primi sve izbeglice

Nemački poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn izjavio je danas u Beogradu da je jasno da Evropa ne može da primi sve izbeglice koje dolaze sa Bliskog istoka i da je pravo rešenje da im se pomogne u njihovim matičnim zemljama.

„Moramo se organizovati bolje i bolje rešavati ovo pitanje nego do sada, ali moramo da kažemo: izvinite ne možemo svakom da pomognemo, pomoćićemo kod vaše kuće“, rekao je Knut Flekenštajn na skupu „Izazovi socijaldemokratije u regionu“.

On je osudio ponašanje Madjarske i drugih zemalja koje, kako je naveo, ne poštuju princip solidarnosti i naglasio da Zapadni Balkan ne može da bude ostavljen da sam rešava izbegličku krizu.

„Sada nam je isporučen račun zbog prethodnih politika i rešenja za Libiju, Irak, Siriju, imamo izbeglice kojima moramo pomoći“, rekao je Felkenštajn i dodao da je veoma važno da se podrži Grčka.

Predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev naglasio je da Evropa mora da pruži ruku i pomogne migrantima koji spasavaju svoje živote i živote svojih porodica.

„Srbija i Makedonija su se bolje pokazale od pojedinih zemalja čanica EU, Evropa mora da pruži veću podršku Libanu, Jordanu i Turskoj koje imaju najviše izbeglica“, rekao je Stanišev.

Lider DS-a Bojan Pajtić takodje je pohvalio postupanje Srbije po pitanju izbegličke krize, naglašavajući da politika podizanja zidova ne sme da bude prihvaćena u EU.

„Oko 900.000 izbeglica koji su pobegli sa Bliskog istoka evidentirano je u Srbiji, kada bi se pravila paralela prema broju stanovnika, to bi bilo isto kao da je u Evropi reistrovano 60 miliona migranata“, rekao je Pajtić.

Skup „Izazovi socijaldemokratije u regionu“ organizuju Demokratska stranka i Partija evropskih socijalista.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar