U trendu

Fon Kramon pita Dačića da li mu je prihvatljiv Martinovićev govor mržnje

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Viola fon Kramon osudila je večeras napad šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića na predstavnike civilnog društva i upitala predsednika Skupštine Srbije da li misli da je takav govor mržnje prihvatljiv.

„Poslanik SNS u parlamentu Srbije Aleksandar Martinović koristio je užasne reči i napao civilno društvo u Srbiji. Ovo je neprihvatljivo. Prijateljski podsetnik: ovo je novi Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen u decembru“, navela je Fon Kramon na svom Tviter nalogu.

Ona je okačila tekst Kodeksa i ukazala na Član 8, u kojem izmedju ostalog, stoji da je narodni poslanik dužan da govorom ne podstiče mržnju i nasilje, da u svom radu i istupanjem u javnosti ne postupa sa predrasudama i stereotipima i ne podstiče ih, i da ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vredjaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo.

Fon Kramon je predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića upitala da li smatra da je prihvatljiv jezik koji je Martinović koristio u napadu na direktorku i programskog direktora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Vukosavu Crnjanski i Rašu Nedeljkova.

„Ako nema posledica novog Kodeksa ponašanja, zašto ste ga uopšte usvajali? Ili zašto se pretvarate da vam je stalo? Prosto budite otvoreni i recite da narodni poslanici mogu da podstiču mržnju bez posledica“, navela je poslanica nemačke stranke Zeleni u EP.

Dodala je da „nevladine organizacije kao što je CRTA i mnoge druge objavljuju radove zasnovane na dokazima, argumentima i analizama“.

„Možete da se ne slažete s njima, ali onda molim vas pokušajte da dokažete da nisu u pravu. Lični napadi samo pokazuju da su oni verovatno u pravu“, navela je Fon Kramon.

Ona je uz to dodala haštagove „govor mržnje“ i „Srbija“.

Martinović je u sredu u Skupštini Srbije izneo niz optužbi na račun Crnjanski i Nedeljkova, a naveo je i gde žive i koja kola voze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.