U trendu

Fon Kramon: Situacija se jedino može rešiti konstruktivnim dijalogom

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozvala je danas u Prištini kosovske vlasti da povuku specijalne policijske jedinice sa severa i sednu za pregovarački sto, ističući da se situacija na severu može rešiti jedino konstruktivnim dijalogom.

Na konferenciji za novinare fon Kramon je rekla da „manevrima na severu“ Kosovo mnogo rizikuje.

„Da li je ovo oblik ‘dobre’ vladavine koji želimo? Umesto toga, trebalo bi da imamo više mera za izgradnju poverenja. Dijalog unutar Kosova je jedini izlaz iz ove situacije“, kazala je ona.

Pozvala je vlasti na Kosovu da razmisle o preduzimanju mera za izgradnju poverenja i kao primer navela povlačenje specijalnih policijskih snaga sa severa i dolazak za pregovarački sto.

„Uključene strane treba da se konstruktivno angažuju u dijalogu za rešavanje otvorenih pitanja“, rekla je Fon Kramon.

Upitana o svom ponašanju prema Kosovskoj policiji na severu, gde ih je u nedelju pitala „šta dođavola radite“, ona je rekla da je „samo pitala da li misle da je zaista potrebno da ostanu tamo i da je postavljala ista pitanja čak i u Nemačkoj kada je učestvovala u protestima“.

Rekla je da je tokom sastanka u nedelju sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem imala „dobar i plodonosan sastanak“ i podvukla da je na Vladi Kosova da donese potrebne odluke.

„Samo sam izrazila zabrinutost. Da li nova lokalna vlast ima legitimitet? Ne sumnjam u to. Ali samo sam izrazila zabrinutost“, rekao je Fon Kramon.

Ona je rekla da je poseta Kosovu ranije bila planirana radi predstavljanja Izveštaja Evropskog parlamenta o Kosovu.

Dodala je da će Kosovo imati podršku ali da mora da stvari radi mudro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.