U trendu

Fondacija Alek Kavčić: Donacije obezbedjuju gradjani, a ne DJB

Fondacija „Alek Kavčić“ odbacila je danas navode da je njen rad deo kampanje pokreta Dosta je bilo (DJB) i navela da sav novac za njen rad obezbedjuju isključivo osnivač profesor Aleksandar Kavčić i oko 100 gradjana sa donacijama u iznosu od 500 do 20.000 dinara.

Iz te fondacije naveli su da su inicijalno ideju o besplatnim udžbenicima predstavili nestranačkoj organizaciji biznis kluba Restart, koji vodi lider DJB-a Saša Radulović, ali da su od te saradnje vrlo rano odustali.

„Smatramo da svi osnovci u Srbiji treba da imaju besplatne udžbenike, i ne vidimo to kao političku temu, niti ideju. Fondacija ne pruža podršku nijednoj političkoj stranci, niti je traži, kao ni njen osnivač kao privatno lice“, naglašeno je u saopštenju.

Fondacija je podsetila da je sklopila legitimne ugovore sa svim izdavačima čiji se „PDF“ udžbenici nalaze na sajtu besplatnabiblioteka.com, i ocenila da samim tim ne krši autorska prava.

„PDF udžbenik nije ‘fotokopija’, već PDF format koji se podnosi Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja na odobravanje, i ministarstvo ga je odobrilo zajedno sa štampanim oblikom. PDF udžbenici nisu nikakva novina, i već godinama se, isto kao i štampani udžbenici, koriste u nastavi, u inostranstvu i u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.