U trendu

Francuski ambasador: U Srbiji potrebno pozitivno govoriti o Evropi

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni (Jean-Louis Falconi) izjavio je danas da je tema srpskog programa onlajn medjunarodne kulturne manifestacije „Noć ideja“ (La Nuit des idees) – bliskost i nova solidarnost u Srbiji, Evropi i Francuskoj.

„Tema srpskog programa manifestacije Noć ideja je bliskost – nova solidarnost u Srbiji, Evropi i Francuskoj, a u Srbiji je potrebno pozitivno govoriti o Evropi“, rekao je Falkoni predstavljajući srpski program manifestacije koja se danas neprekidno, tokom 24 sata, obeležava u više od 100 zemalja.

Falkoni je rekao da je u Srbiji stekao utisak da se o Evropi misli kao o mestu „nekog primoravanja“.

„Reforme su naravno potrebne ali Evropa nije mesto nekog primoravanja već mesto koje pruža razne mogućnosti kao i razmenu informacija i ideja“, rekao je Falkoni i dodao da je zbog toga potrebno pozitivno govoriti o Evropi u Srbiji, jer je „Evropa perspektiva demokratije“.

Francuski ambasador je dodao da je zbog toga dobro što se manifestacija „Noć ideja“ organizuje u Srbiji, gde mogu govoriti i ljudi koji nisu političari.

Posle obraćanja francuskog ambasadora, slede tri debate direktno sa učesnicima iz Francuske.

Prva debata se odnosi na aferu Drajfus sa istoričarem Lisijenom Grijem (Lucien Grillet).

Kasnije je debata „Žene u video igrama“ sa Žanom Rusoom, Milicom Todorović, Marijom Ilić i Kristinom Janković, a treća je francusko-srpski razgovor o Rusiji na temu „Putinov kontinent“. Na toj debati učestvuju francuska novinarka An Niva (Anne Nivat), Ljubinka Milinčić i Florian Herber.

Medjunarodni program počeo je jutros u 9.00 i učestvuju poznati sociolozi, filozofi, reditelji, astronauti, pisci i muzičari. Ove godine izmedju ostalih učestvuju nemački filozof Hartmut Rosa, američka pevačica Peti Smit (Patti Smith) i reditelj Džim Džarmuš (Jim Jarmush).

Manifestaciju „Noć ideja“, šestu godinu zaredom godine organizuje francuska kulturna mreža u inostranstvu.

Kako je saopštio Francuski institut u Srbiji, šesto izdanje manifestacije posvećeno je bliskosti medju ljudima, pitanjima ličnih i kolektivnih odnosa prema svetu i suživotu u savremenom društvu.

Medjunarodni progam može uživo da se prati na kanalu JuTjub Francuskog instituta – OVDE.

Program u Srbiji je dostupan na linku – https://us02web.zoom.us/j/84629636376 .

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.