U trendu

Frans pres: Srbi s Kosova bojkotuju lokalne izbore na severu u organizaciji Prištine

Srbi sa Kosova bojkotuju danas lokalne izbore na severu u organizaciji vlasti u Prištini, gde su predstavnici srpske zajednice u novembru podneli ostavke u lokalnim institucijama, piše agencija Frans pres.

Bojkotovanje izbora u četiri opštine gde su Srbi u velikoj većini rizikuje da zaoštri uporne tenzije poslednjih meseci između kosovske Vlade i Srba, navodi francuska agencija.

Izbori se održavaju posle nešto više od mesec dana od kada je EU objavila postizanje dogovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine u Ohridu, koji dve strane nisu potpisale.

Oko 45.000 glasača, od kojih je 95 odsto Srba može da glasa na 19 glasačkih mesta na severu, od kojih su 13 kontejneri, koje su privremeno postavile prištinske vlasti.

U prvim satima izbora nije prijavljen ni jedan incident, navodi agencija.

Frans pres podseća da su popčetkom novembra srpski policajci integrisani u kosovsku policiju, sudije, tužioci i drugi zaposleni u javnim službama masovno su napustili svoje položaje iz protesta zbog odluke Prištine, u međuvremenu suspendovane, da zabrane Srbima koji žive na Kosovu upotrebu registarskih tablica izdatih u Srbiji.

Beograd koji podržava odluku Srba da bojkotuju izbore, opisane kao nedemokratske i nelegitimne, navodi da nisu obezbeđeni uslovi za vraćanje srpskih predstavnika u kosovske institucije.

Beograd insistira na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što bi bila vrsta autonomije za oko 120.000 Srba koji žive na Kosovu, koje ima 1,8 miliona stanovnika, u velikoj većini Albanaca.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izrazio je žaljenje što „srpski građani Kosova ne koriste svoje pravo da glasaju“ zbog pritisaka koji dolaze iz Beograda, prenosi Frans pres podsećajući da Srbija ne priznaje nezavisnost koje je Kosovo proglasilo 2008. godine.

Izbori su prvobitno planirani za 18. decembar i odloženi su za 23. april posle niza nasilnih incidenata na severu, ukazuje Frans pres.

Agencija navodi da Beograd ohrabruje Srbe na Kosovu da se suprotstave lokalnim vlastima u vreme kada Priština hoće da utvrdi svoj suverenitet na celoj teritoriji dodajući da će bojkotovanje Srba teoretski dozvoliti albanskim formacijama da preuzmu vlast u četiri opštine na severu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar