U trendu

Gabrijel Eskobar 7. septembra preuzima dužnost od Metjua Palmera

Zamenik ambasadora SAD u Srbiji Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) preuzeće naredne sedmice novu dužnost zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, potvrdjeno je danas agenciji Beta u ambasadi SAD.

Eskobar će novu dužnost, koju je pre njega obavljao Metju Palmer, preuzeti 7. septembra.

Beogradski i podgorički mediji nedavno su objavili da je Gabrijel Eskobar kandidat za Palmerovog naslednika i da će se na spisku njegovih novih dužnosti naći i bavljenje Zapadnim Balkanom, uključujući dijalog o Kosovu, odnosno da će od Palmera preuzeti i funkciju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Gabrijel Eskobar je imenovan za zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine gde je obavljao i dužnost otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija.

Karijerni američki diplomata dobar je poznavalac prilika u regionu. Od 1998. do 2001, realizovao je  četiri uzastopna mandata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banjaluci, šefa Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, zamenika šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa političkog odeljenja u Beogradu odmah nakon ponovnog otvaranje Ambasade 2001, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Pre službovanja u Beogradu, Gabrijel Eskobar je bio na rukovodećim pozicijama u američkoj ambasadi u Bagdadu, kao i u Stejt departmentu i američkim diplomatskim misijama u Boliviji i Pakistanu.

Službovao je i u ambasadama u Lisabonu, Rimu, Pragu, Moskvi.

Kao karijerni diplomata više puta je dobijao najviša priznanja Stejt departmenta. Diplomirao je na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.