Gabrijel: Plan puta Srbije ka EU je spreman

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel izjavio je da Nemačka podržava evropsku perspektivu Srbije i da je plan tog putovanja spreman.

On je za list Blic uoči današnje posete Beogradu rekao da je Srbija u poslednje vreme pokrenula impresivne i hrabre reforme i da je sada na Srbiji da istrajno korača na tom putu.

Gabrijel je podsetio da je otvoreno osam pregovaračkih poglavlja sa EU, od kojih su dva privremeno zatvorena, ali napomenuo da napredak na putu ka EU se ne meri toliko po broju otvorenih poglavlja, već po napredovanju u ključnim oblastima.

„Srbija ne vrši reforme za EU već za sebe – kako bi stvorila veće blagostanje, više pravde i veće šanse za svoje gradjane“, rekao je Zigmar.

On je naveo da je „jezgro u ovom procesu transformacije“ vladavina prava odnosno poglavlja 23 i 24 i pri tom dodao da sloboda medija i izražavanja imaju naročit značaj.

„Na razvoj u ovoj oblasti ćemo naročito staviti akcenat“, rekao je Zigmar.

On je kazao i da Nemačka podržava dijalog Srbije i Kosova i da je za EU važno da oba procesa – pregovori o pristupanju i normalizaciji odnosa sa Kosovom teku paralelno.

„Učinjen je napredak u nekoliko oblasti, na primer u oblasti slobodnog putovanja, medjusobnog priznavanja diploma i nedavno u oblasti telekoma. Medjutim mnogo toga još predstoji, pre svega osnivanje zajednice srpskih opština. Iz tog razloga treba uskoro nastaviti sa dijalogom“, rekao je Zigmar.

On je kazao da će danas čestitati Aleksandru Vučiću na pobedi na predsedničkim izborima navodeći da pozdravlja što je premijer odmah posle izbora potvrdio ulazak u EU kao strateški cilj Srbije.

Šef nemačke diplomatije je naveo i da su mirne demonstracije u Srbiji izraz demokratskog procesa u kojem svako može da iskaže svoje mišljenje i dodao da fer i demokratski izbori znače i transparentno otklanjanje moguće sumnje u vezi sa izbornim tokom.

Govoreći o izbegličkoj krizi, on je kazao da je njeno prevazilaženje ogorman zadatak za celu Evropu i da zna da je Srbija opterećana i da neće biti ostavljena na cedilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.