U trendu

Gajić: Narodna stranka i dalje ne vidi razloge za uvodjenje sankcija Rusiji

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić rekao je danas da ta stranka i dalje ne vidi razloge da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Gajić, koji je i republički poslanik, kazao je da ta stranka „i dalje ne vidi uverljive razloge za drastičnu promenu politike Srbije u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji“.

Kako je saopšteno, on je posle sednice skupštinskog Odbora za spoljne poslove rekao da se Narodna strabnka protivi uvođenju sankcija bilo kojoj državi, pre svega, kako je kazao, zato što Srbija ima gorko iskustvo sa sankcijama.

Dodao je i da su „ekonomske sankcije ratni instrument“, i ocenio da „Srbija ne bi trebalo da učestvuje u tuđim ratovima“.

„Neka nas neko uputi u tajne u vezi sa velikim pritiscima o kojima se govori. Ako postoje pritisci, koje su vrste ti pritisci“, upitao je on.

Zapitao je i da li Srbiji „možda EU preti uvođenjem nekih teških ekonomskih sankcija“, te i da li Srbiji „prete ukidanjem bezviznog režima ili možda bombardovanjem“.

Naveo je da Srbija nije članica EU i da, kako je ukazao, „nema, pravno gledajući, obavezu usklađivanja sa spoljnom politikom EU“.

„Srbija je proklamovala politiku vojne neutralnosti i nje bi trebalo da se drži iz svojih interesa i principa, i to čvrsto, kako ne bi ugrožavala svoju ‘moralnu vertikalu’ kao kada je uvela sankcije Belorusiji“, kazao je on.

Dodao je da je Belorusija „uvek u odnosu na Srbiju bila prijateljska država“ i to, kako je kazao, „u najtežim trenucima u modernoj istoriji“.

Prema Gajićevim rečima Narodna stranka nije menjala stav o sankcijama protiv Rusije, i „za razliku od nekih drugih političkih aktera“ isti stav imala je i pre i posle aprilskih izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar