U trendu

Gajić (Narodna stranka) o ombudsmanu: Pomoću Pašalića ometa se izbor pravog kandidata

Poslanik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je danas da je Nataša Tanjević „nesumnjivo dominantan kandidat“ za zaštitnika građana, te da je aktuelni Zoran Pašalić „partijski čovek pred penzijom“.

On je naveo da je Zakon o zaštitniku građana „skrojen“ prema sadašnjem ombudsmanu i da ne omogućava izbor kandidata koji nije partijski čovek, prenela je Narodna stranka.

Ocenio je u saopštenju da je to „u potpunoj suprotnosti sa suštinom te funkcije“.

„Osnovno je da zaštitnik građana ne bude partijski čovek, jer on kontroliše rad državnih institucija u zaštiti ljudskih prava, a zakonom je predviđeno da Skupština može da raspravlja samo o kandidatima koji dobiju većinu na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo, u kojem SNS ima većinu“, rekao je Gajić.

Istakao je da je Tanjević „nesumnjivo najbolja kandidatkinja u svakom pogledu“ i dodao da je ona jedini doktor nauka među kandidatima.

Kazao je da je njen naučni rad impresivan i da ima ogromno iskustvo, te da je svoje kompetencije pokazala i na sednici odbora kroz izlaganje i odgovore na pitanja članova odbora.

„Sa druge strane, Pašalić je partijski čovek i za njega lično je prilagođen zakon da može da obavlja funkciju i nakon što u septembru ispuni uslove za starosnu penziju“, kazao je on.

Kazao je da bi jedina fer odluka bila da skupština (Srbije) na plenarnoj sednici raspravlja o svim kandidatima koji su ispunili uslove kako bi javnost mogla da čuje ko su i kako brane kandidaturu.

„Naša je dužnost da štitimo interese građana, a ne partijske interese“, rekao je Gajić.

Pašalić je izglasan ponovo na tu funkciju na sednici skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Poslanici bi na nekoj od narednih sednica parlamenta trebalo da potvrde njegov izbor.

Kandidati za ombudsmana bili su, pored Pašalića i Tanjević, Milan Antonijević, Miloš Janković i Robert Sepi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.