U trendu

Gajić (Narodna stranka): Vučić neće raspisati nove izbore u Beogradu da bi ih izgubio

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nema nijedan razlog da časti opoziciju“ novim izborima u Beogradu i da ih „sigurno neće raspisati da bi ih izgubio“.

„Ako se prvenstveno medjunarodne okolnosti budu kretale u pravcu koji ne nanosi štetu Vučiću i ako ne budu ostvareni njegovi katastrofični scenariji po kojima nećemo imati šta da jedemo, onda bi on izbore mogao da raspiše samo da bi umesto sadašnjih 48 odbornika u Skupštini Beograda imao recimo 68 odbornika“, rekao je Gajić u programu JuTjub kanala TV liga.

Ocenio je da Vučić i predsednik SSP Dragan Djilas „nemaju apsolutno nikakve nadležnosti da se dogovaraju o novim izborima u Beogradu“.
„Gradska izborna komisija je tek pre nekoliko dana objavila konačne rezultate izbora. Sada su pravno poznati rezultati izbora i koliko ko ima odbornika i sada počinje procedura po kojoj mora da se zakaže sednica gradskog parlamenta i da se vidi da li postoji većina“, rekao je Gajić.

Po njegovim rečima, aktuelna gradska vlast koju čine Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) ima većinu od jednog odbornika u novom sazivu Skupštine Beograda.
„Ako se ispostavi da nisu u stanju da formiraju vlast, onda će Vlada Srbije uvesti prinudnu upravu i nakon toga će biti raspisani izbori, jer Skupština Beograda nije mogla da izabere gradsku vlast. Takva je procedura a ne da se o tome dogovaraju Vučić i Djilas, niti da se dogovaraju o terminu izbora, što je sve potpuno van institucija“, naveo je potpredsednik Narodne stranke.
Gajić je rekao da će Narodna stranka u narednom periodu nastupati samostalno, a da će sa ostalim opozicionim strankama moći da saradjuje „po nekim pitanjima u parlamentu“.
Ocenio je i da se „ne može lagati i izmišljati o velikim političkim pitanjima, kao što su Kosovo i Metohija i uvodjenje sankcija Rusiji“.
„Možete da pričate da će prosvetni radnici imati platu 850 evra, iako je to nerealno, i ljudi će preko toga preći, jer se možda ne razumete u ekonomiju ili nemate precizne podatke. Ali, ne možete u kampanji reći ‘ne dolazi u obzir da uvedemo sankcije Rusiji’ i tako se približiti patriotskom biračkom telu, a da posle izbora kažete ‘principijelno smo protiv, ali ako mora, onda da podržimo Vučića u toj politici“, naveo je Gajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.