U trendu

Gajić (Narodna stranka): Zajednica srpskih opština je srpska zabluda

Potpredsednik Narodne stranke advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji biti na nivou nevladine organizacije ili bilo kojeg privrednog društva čija se delatnost svodi na ekonomiju, zdravlje i obrazovanje i to samo tamo gde su Srbi većina, i dok su većina.

Gajić je agenciji Beta kazao da je jedna od najvećih zabluda u koju su dovedeni građani Srbije kada je u pitanju rešavanje kosovskog pitanja, upravo Zajednica srpskih opština na teritoriji Kosova i Metohije, „koja se predstavlja kao nekakav veliki podvig i još veći ustupak srpskim državnim i nacionalnim interesima“.

„ZSO je toliko ‘značajna’ da se evo čitava EU i SAD ‘ubiše’ da nateraju Aljbina Kurtija da pristane na formiranje. U tome je i cela podvala koja ide iz međunarodne zajednice i domaćeg agitpropa, jer kada Kurti ‘konačno’ pristane, onda Srbija više nema argumenata za izbegavanje konačnog potpisa koji bi konvalidirao jednostranu secesiju dela teritorije Republike Srbije“, ocenio je Gajić.

Naveo je da je ZSO regulisana u prvih šest tačaka Briselskog sporazuma iz 2013, koji je potpisao tadašnji predsednik Vlade Ivica Dačić uz podršku prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

„U sadržajnom smislu, to je pisana replika Ahtisarijevog plana koji je odbila vlada Vojislava Koštunice, a koji je odbacio i predsednik Srbije Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić što ih je veoma brzo koštalo poraza na izborima uz svesrdnu pomoć dobrog dela sopstvene stranke koji je predvodio Dragan Đilas“, rekao je advokat.

Gajić je podsetio da se u Briselskom sporazumu ni na jednom mestu ne spominje Srbija, Ustav Srbije niti Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Ovim sporazumom njegovi potpisnici, kao i Vlada Srbije koja ga je potvrdila, prekršeno je na desetine odredbi Ustava Srbije, članovi 4, 8, 34, 67, 132, 142-165, 182, a ipak je Ustavni sud Srbije odbio da oceni njegovu ustavnost s obrazloženjem da se radi o političkom, a ne o pravnom aktu, uprkos tome, što je u svojoj implementaciji, sporazum izazvao samo teške pravne posledice po suverenitet Republike Srbije. A da se radi o opštem pravnom aktu može da zaključi svako bez ikakvog elementarnog pravnog znanja“, istakao je potpredsednik Narodne stranke.

Po njegovim rečima, u ustavno-pravnom smislu, Briselski sporazum je dekomponovao i dezintegrisao srpsku državu na KiM i to u odredbama 7-15 Sporazuma kojim su ukinuti policija, bezbednosni sistem, sudstvo, carina, izborni sistem…

„Njegovi potpisnici, kao i cela Vlada Srbije time su počinili akt veleizdaje“, naglasio je on.

Dodao je da ZSO reguliše prvih šest tačaka Briselskog sporazuma.

„Treba imati u vidu da se radi o opštinama u kojima Srbi imaju većinu, dok je imaju, i koja će biti konstituisana na osnovu Statuta. Pravne garancije će pružiti merodavno pravo i ustavno pravo, tačka 2 Sporazuma. Jasno je da merodavno pravo nije srpsko pravo, kao i da se pod ustavnim pravom podrazumeva kosovsko ustavno pravo. Šta o ZSO misli Ustavni sud Kosova zna se iz njihove odluke po kojoj su prvih 6 tačaka Briselskog sporazuma ocenili neustavnim“, objasnio je Gajić.

Naveo je da su za ZSO predviđene nadležnosti u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, urbanizma i ruralnog razvoja.

„Očigledno je da čak ni za ovaj najniži stepen autonomije koja se Srbima pruža u okviru druge države ne postoje nikakve pravne garancije. Bilo koja vlada tzv. Kosova može anulirati ova prava Srba na geto u sopstvenoj državi jednim potezom pera. Ova generacija Srba svedok je jednog svojevrsnog državnog udara koji su pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice počinili najviši državni funkcioneri. Za Srbiju bi danas bilo daleko bolje da njene interese na KiM zastupa Kraljevina Španija nego ovakva vlast. Španski premijer ne pravi nikakve ustupke tzv. Kosovu na račun interesa Srbije“, istakao je Gajić.

Pravno gledajući, dodao je, ZSO je nivo nevladine organizacije ili bilo kojeg privrednog društva čija se delatnost svodi na ekonomiju, zdravlje i obrazovanje i to samo tamo gde su Srbi većina i dok su većina.

„U proteklih deset godina, srpske vlasti su u potpunosti implementirale sporazum. Druga strana nije ispunila nijednu obavezu. Imajući sve to u vidu, Narodna stranka je u predlogu Rezolucije o KiM koji je predala dva puta Skupštini Srbije u poslednjih šest meseci predložila da Srbija jednostrano napusti Briselski sporazum i da se pregovarački proces u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN vrati u potpunosti pod okrilje UN“, kazao je on.

Gajić smatra da se EU pokazala kao nesposoban i pristrasan posrednik.

„Francusko-nemački plan Srbija mora bez rasprave da odbaci. Njegovi predlagači su davno zauzeli stranu protivpravnim priznanjem secesije Kosova na koji način su prekršili međunarodno pravo koje se zasniva na Povelji UN. U tom planu se ZSO čak i ne pominje. Potpisnici se nazivaju ’strana’, a svaka tačka tog plana podrazumeva odnos između dve nezavisne države. Što se tiče ZSO, ona je jedna obična šarena laža u koju mogu da poveruju samo naivna deca ili odlučni izdajnici“, zaključio je Gajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.