Gašić: Ponosan sam na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju, ali nije želeo da komentariše odluke Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17 i smrti sedam osoba, jer je u toku žalbeni postupak.

Gašić je novinarima u Beogradu rekao da ne može, niti želi da komentariše presude u slučaju helikopter.

Vojni disciplinski sud nepravosnažno je osudio komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade Predraga Bandića, zbog pada helikoptera 13. marta 2015. godine. Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapredjenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj, generalu Živaku u trajanju od jedne godine, a Bandiću tokom dve godine.

“Kada se mešam, kažete što se mešam. Tu ne želim da se mešam. Prvostepeni organ, za njega je zadužen general (Ljubiša) Diković. Oformio je komisiju. Disciplinski sud je doneo svoje odluke. Ja ne želim da se mešam u njihove odluke. Žalbeni postupak je u toku i mislim da ne bi bilo primereno da na bilo koji način komentarišem”, naveo je Gašić.

On je kazao da ne želi da komentariše ni civilno tužilaštvo koje treba da donese svoje zaključke i izadje pred javnost.

“Niste pitali vlast do 2012. godine kada su se davali helikopteri u zimskim uslovima da hrane konje na Vlasini. Taj isti koji mene danas proziva (bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac) nikada se ne pita da je on na isti način davao helikoptere za potrebe snimanja filmova ‘Parada’, ne znam već kako su se zvali… i na isti način je naredio četiri puta na zahtev Sulejmana Ugljanina spasavanje jednog bolesnika iz Novog Pazara”, kazao je Gašić.

On je rekao da ispada da je “tada proceduralno moglo da se naredi, ali danas ne”.

“Mi svi jako iskreno žalimo za gubitkom naših prijatelja i kolega, pilota i medicinskog osoblja. Učinili smo sve da pomognemo u prevazilaženju teških trenutaka. Maksimalno smo uz porodice. Jednom mesečno se sastajemo sa njima. Pomažemo”, rekao je ministar odbrane.

On je pokazao papire na kojima su kako je rekao podaci o broju letova helikoptera do 2012. godine u “mnogo težim i gorim uslovima a za koje niko nije pitao”.

Gašić je naveo da su trošeni resursi vojske, a da se u nekim papirima i navodi da je “Šutanovac naredio”.

(Beta)

Jedan komentar

  • Dragan

    Ministre od Keramike, NIKAD VIŠE, ali stvarno NIKAD VIŠE da ti nije ni na pamet palo da pokojne pilote nazoveš svojim prijateljima, kao što si se drznuo da to uradiš u ovom tekstu. Koliko vidim iz teksta, napokon si JAVNO PRIZNAO da si naredio akciju. E, sad da vidimo tužilaštvo i sudove, sad nek se suprotstave Velikom vođi ako imaju petlju… Izgleda da si od Velikog zaštitnika nasledio i te reči “ponosan sam”, jer i njegova svaka druga je – ponosan sam… Jedino što mi, sadašnji i bivši pripadnici ove jadne i čemerne vojske, kako god da se zvala u poslednjim decenijama, NISMO i NIKADA NEĆEMO biti ponosni na tebe i Velikog ti zaštitnika. A to, kako se MO i država stara i brine o porodicama naših poginulih kolega, viđamo svaki bogovetni dan u sopstvenom okruženju. Zato, nemoj o tome, jer i ove porodice će te zaboraviti za koji mesec.

Ostavite komentar