U trendu

Genadij Sisojev: Srbija je direktni eksponent ruske politike na Balkanu

Ruski novinar Genadij Viktorovič Sisojev izjavio je da je Srbija direktni eksponent ruske politike na Balkanu i naveo da ruski prorežimski mediji već pišu o tome da će Rusija imati nuklearnu bazu u Srbiji.

„Srbija se sve više približava Rusiji i Kini, istovremeno se sve više distancirajući od EU. Ne znam da li je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić u ovom momentu prešao liniju nakon koje nema povratka. U svakom slučaju, svesno ili nesvesno, sasvim je blizu te linije“, rekao je Sisojev u intervjuu za vojvodjanski portal Autonomija.

Dodao je da su vidljive negativne reakcije sa Zapada zbog takvog ponašanja Srbije i podsetio na pismo grupe američkih kongresmena koja je zatražila od administracije u Vašingtonu da sankcioniše režim u Beogradu, pored ostalog i zbog toga što se, po njihovom sudu, Srbija veoma približila Rusiji i Kini.

„Američka administracija još nije reagovala na pismo kongresmena, ali nije ni odbacila tu mogućnost. Pismo kongresmena mogla bi biti prva lampica koja se upalila iz Vašingtona, a koja pokazuje da bi Amerika Vučića mogla da, ako ne odmah ‘pusti niz vodu’, onda da ozbiljno koriguje svoj odnos prema njemu i Srbiji“, ocenio je Sisojev.

Prema njegovim rečima, drugi indikator ili nagoveštaj promene američke politike prema Srbiji je očekivanje imenovanja novog ambasadora u Beogradu, Kristofera Hila, koji je samo zbog tog imenovanja praktično vraćen iz penzije.

„U Hilovoj bogatoj i zanimljivoj biografiji imate veoma interesantan detalj: bio je aktivan u američkoj administraciji i veoma blizak saradnik tada glavnog američkog igrača na Balkanu Ričarda Holbruka, u vreme kad su SAD vršile pritisak na Slobodana Miloševića da prekine rat u BiH i potpiše Dejtonski sporazum. Ne bih se iznenadio ako bi Amerika sada ponovila sličan metod u odnosu na Aleksandra Vučića. To ne znači, dakle, da će on odmah biti otpisan; ne. Mislim da će pre toga Amerikanci izvršiti na njega pritisak da nešto važno završi“, naveo je Sisojev.

Dodao je da je taj važan zadatak smirivanje situacije u Bosni i Hercegovini i člana Predsedništva Milorada Dodika.

On je ocenio da Vučić „ne sme da isporuči Dodika“, jer bi na taj način ušao u direktan sukob sa Moskvom, pošto Rusija podržava Milorada Dodika i sa njim ima „posebnu liniju komunikacije“.

Sisojev je rekao da će Rusija podržavati Vučića dok su na ključnim pozicijama u njegovom timu ljudi koji zastupaju politiku jasne orijentisanosti Srbije ka Rusiji.

Naveo je da su najeksponiraniji proruski političari u vrhu Vučićevog režima Ivica Dačić, Nenad Popović koji „sedi i živi u Moskvi“, i Aleksandar Vulin koji je sa mesta ministra odbrane preuzeo resor unutrašnjih poslova.

Sisojev je rekao da je nedavna Vučićeva poseta Rusiji bila „predstava za javnost“, jer je cena gasa bila usaglašena ranije, što je Vučić znao.

Ocenio je da je povlaštena cena gasa za Srbiju ujedno i „poklon“ Moskve Vučiću pred izbore i dodao da Moskva želi nešto zauzvrat.

„Zanimljivo je da je sajt ruske državne agencije RIA Novosti istog dana kada je Vučić stigao u Rusiju – dakle, pre susreta sa Putinom, na naslovnoj strani objavio tekst u kojem tvrdi da će Rusija imati nuklearnu bazu u Srbiji. Autor teksta iskazuje uverenje da je Beograd već pristao na to da Rusija na srpskoj teritoriji pravi nuklearnu centralu“, kazao je Sisojev.

Naveo je da taj projekat košta osam milijardi eura i dodao da Srbija taj novac nema, pa nuklearna elektrana može biti napravljena samo uz pomoć i uz finansijsku podršku Rusije.

„Naravno, onaj ko plaća u poslu ima i najveći udeo. Uostalom, i u tekstu RIA Novosti se kaže da onaj ko bude dao novac za izgradnju nuklearne centrale, taj će kontrolisati isporuku električne energije u celom regionu Balkana. A onaj ko isporučuje struju, taj ima i uticaj. U tom smislu, nuklearna elektrana može biti neuporedivo uticajnija od vojne baze“, rekao je Sisojev.

Dodao je da je „zanimljivo“ da se Rusija ponaša kao da je Srbija na to pristala, iako iz Beograda nije bilo zvanične potvrde.

Sisojev je upozorio da postoje indicije da je Srbija krenula u korišćenje i primenjivanje represivne zakonske prakse kakva postoji u Rusiji i dodao da je to ozbiljno upozorenje za srpsku opoziciju, za nezavisne medije i nevladine organizacije koji imaju bilo kakvu podršku ili finansijsku pomoć iz inostranstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar