U trendu

Generale za pad helikoptera kaznili samo zabranom napredovanja

Vojno-disciplinski sud kaznio je, u procesu zbog pada helikoptera, generale Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije Ranka Živaka i Predraga Bandića zabranom napredovanja ili unapredjenja u trajanju od jedne, odnosno dve godine, objavio je list Blic u izdanju od subote.

Kako je saznaje taj list, komandant RV i PVO, general-major Ranko Živak, i komandant 204. vazduhoplovne brigade VS, brigadni general Predrag Bandić, oglašeni su krivim zbog „disciplinskog prestupa propuštanje radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete“.

Bandić je oglašen krivim i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Reč je o nepravosnažnim presudama, na koje Živak i Bandić imaju pravo žalbe Višem vojnom disciplinskom sudu, a kako navodi Blic, u pitanju su mere koje se izriču za lakše povrede dužnosti.

Živak i Bandić nisu želeli da komentarišu saznanja Blica, navodeći da je postupak još u toku.

Komisije koje su osnovali RV i PVO i Generalštab VS zaključile su da su kobnog dana uslovi za let bili ispod „meteo minimuma“ a, kako navodi Blic, konstatovali su da je bilo propusta u organizaciji tog leta.

Komisija vazduhoplovstva zaključila je da, uz vodju vazduhoplova, drugog pilota i tehničara, deo odgovornosti snosi i Bandić zbog propusta u organizaciji leta, dok je komisija Generalštaba navela da je Živak odgovoran, jer nije izvestio načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića o realizaciji zadatka.

Eventualnu Dikovićevu odgovornost nije utvrdila nijedna komisija, dok ministar odbrane Bratislav Gašić, kao civil, nije ni bio obuhvaćen postupkom, već bi njegova eventualna odgovornost mogla da bude predmet procesa pred redovnim sudom.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio je 13. marta nešto pre ponoći u širem rejonu aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojno-medicinske akademije na Banjici, kao i tome ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar