Glas: Pretnje smrću i uvrede slobodoumnim protivnicima nacionalizma i klerikalizma

Politička organizacija „Glas“ upozorila je danas da se vodi „brutalna kampanja pretnji smrću“ i „najprimitivnijih uvreda“ protiv njenih članova i svih slobodoumnih ličnosti koje se protive nacionalizmu i klerikalizmu i zalažu se za sekularnu evropsku Srbiju.

„Poslednja u nizu je kampanja s pretnjama ubistvom upućenim profesoru Ivanu Videnoviću, u kojoj učestvuju provladini tabloidi, poslanici vladajuće stranke i aktivisti opozicije“, navodi se u saopštenju organizacije „Glas“ čiji je osnivač istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu Nikola Samardžić.

Ta organizacija je saopštila da je formirana „neformalna ali principijelna koalicija svih nosilaca vlasti koji su učestvovali u donošenju autoritarnog, antievropskog ustava, u predaji NIS-a Rusiji, koji su s prećutnim odobravanjem posmatrali napade na ambasade SAD i Hrvatske“.

„Naše je političko i gradjansko pravo da produkciju i premijerno emitovanje na nacionalnoj televiziji u obavezujućem terminu filma Dara iz Jasenovca smatramo ciljanom kampanjom izazivanja novog talasa medjunacionalne netrpeljivosti i mržnje“,  navela je ta organizacija.

Uz ocenu da je u toku progon svih koji se protive nastavku sukoba srpskog i hrvatskog naroda koji traje 80 godina, u saopštenju Glas je ocenio da nepoštovanje žrtava nacizma i fašizma, i političku manipulaciju njihovim sudbinama, smatra pokušajem relativizacije odgovornosti Miloševićevog režima za ratnu agresiju i zločine.

„Naše je pravo da upozorimo domaću i medjunarodnu javnost na porive i posledice ove lične Vučićeve kampanje, koja zloupotrebljava prošlost kako bi uništila našu evropsku budućnost. U osnovi naše evropske budućnosti je pomirenje svih jugoslovenskih naroda i zajednički život bez mržnje i granica. To je i njen najdublji smisao“, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija dodala je da je njena obaveza da upozori domaću i medjunarodnu javnost da su „i vlast i dvorska opozicija udruženi u ovom novom pokušaju izazivanja nacionalne netrpeljivosti i mržnje“.

„Posledice su novo kvarenje odnosa s Hrvatskom i ugrožavanje položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji“, saopštila je organizacija „Glas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.