Goati:Bojkot ne donosi ništa, opozicija da napravi veliko spremanje

Politikolog Vladimir Goati ocenio je danas da opoziciji bojkot rada parlamenta ne bi ništa doneo jer joj je potrebna javnost u radu i dodao da bi opozicija prvo morala da „obavi veliko spremanje u svojoj kući“, a zatim da pored rada u Skupštini, dogovori i neku vrstu akcionog jedinstva oko poteza u budućnosti.

Goati je za agenciju Beta objasnio da rad opozicije ne bi trebalo da isključuje njeno opoziciono delovanje van parlamenta.

„Načelno, parlament je nezamenljiv i koliko god bilo teškoća u radu i selektivnog pristupa u odnosu vladajuće koalicije prema opoziciji, ipak treba učestvovati. Medju prvima sam bio protiv prekida rada parlamenta zbog izbora jer to nije demokratska mera. Bojkot ne donosi ništa jer opoziciji treba javnost u radu. Bilo bi štetno da, recimo, nema rasprave o ostavci predsednice Maje Gojković jer te prenose gleda jedan broj ljudi i donosi mogućnost opoziciji da popravi dosadašnji renome“, rekao je Goati.
  
On je naveo da bi, kako je naziva, „gradjanska opozicija“ morala da pospremi stvari u svojoj kući, a da je preduslov za to i da se „mali opozicioni lideri odreknu egoizma“.

„Demokratska stranka je ključna partija u tom bloku i moralo bi da se ide ka tome da se napravi akciono jedinstvo koje ne podrazumeva jednu ili dve ili tri struje već saradnju po nekim pitanjima. To što učestvuju u radu parlamenta ne znači da ne mogu da imaju i svoje akcije nezavisno od toga“, objasnio je Goati.

Komentarišući ostavku nekadašnjeg lidera DS Bojana Pajtića na mesto poslanika i njegove pozive na izlazak opozicije iz parlamenta, politikolog ističe da je Pajtić svetliji primer medju opozicionim liderima, ali da motivacija njegova lična i da on ne misli da bi izlazak opozicije iz parlamenta bio dobra odluka.

„Pajtić je svetliji primer zbog toga što je ostavku, po meni, delom podneo i jer je izgubio na stranačkim izborima, a zatim podneo ostavku na mesto poslanika, a ostao u DS. Mnogi opozicioni lideri koji nisu mogli ni do pet odsto na ovim izborima i dalje se ukopavaju i brane dovodeći svoje stranke u bezizlaznu situaciju“, zaključio je Goati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.