Godfri: SAD očekuju rešavanje slučajeva paljenja ambasade i ubistva braće Bitići

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Entoni Godfri rekao je da SAD očekuju da će biti rešeni slučajevi paljenja američke ambasade u Beogradu i ubistva braće Bitići.

„Na prvim sastancima sa srpskim ministrima razgovarao sam o tim slučajevima. Imali smo veoma otvoren dijalog i SAD očekuju da će odgovorni za oba slučaja  biti osudjeni“, rekao je Godfri posle potpisivanja amandmana na Sporazum o pomoći Sjedinjenih država Srbiji.

On je naveo da se  veliki deo pomoći koju Sjedinjene države pružaju Srbiji upravo odnosi na pomoć pravosudnim institucijama i vladavini prava.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je da će svaki pokrenuti proces dobiti svoj epilog i da je posao nadležnih da utvrdi ko je kriv. Ona je izrazila nadu da SAD prepoznaju kooperativnost srpske vlade u vezi  ovih slučejeva.

„Mislim da idemo u dobrom pravcu i da će nadležne institucije uraditi svoj posao onako se to radi u demokratiji“, rekla je Joksimović.

Američki državljani braća Mehmet, Agron i Ilir Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog nelegalnog prelaska granice. Posle odslužena kazne  pušteni si iz zatvora, a potom ubijeni.

Drugi slučaj koji opterećuje odnose SAD i Srbije je paljenje američke ambasade u Beogradu za vreme mitinga „Kosovo je Srbija“ 21. februara 2008. godine, koji je organizovala tadašnja vlast posle usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.