U trendu

Godfri: Srbija evropska zemlja, ali je na putu ka EU blokira 'maligni uticaj'

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je ocenio da je Srbija evropska zemlja i da gradjani podržavaju evropske vrednosti, ali da je na putu ka Evropskoj uniji blokira „maligni uticaj“.

„Srbija je evropska zemlja i geografski i istorijski, ali i po tome što gradjani Srbije snažno podržavaju evropske vrednosti kao što su tolerancija, sloboda, zaštita prirode, vladavina prava i inovacije. Alternativa tome je maligni uticaj koji teži da blokira i koči Srbiju na evropskom putu“, rekao je on i dodao da „stalni izazov predstavljaju mnogi u srpskom društvu koji nisu sasvim ubedjeni da je evropski put u nacionalnom interesu Srbije“.

On je na otvaranju konferencije „Srbija, Zapadni Balkan i zapadne integracije u vremenima izazova“ dodao da su prosperitet, sloboda i mir u Srbiji presudni za mir i stabilnost u regionu.

„Težimo (SAD) da cela Evropa živi u miru i slobodi, to za nas znači da članice EU budu sve zemlje koje dele njene vrednosti. Alternativa tome su stalne podele koje i Evropu i Balkan čine slabijima, siromašnijima i manje stabilnim“, dodao je ambasador.

Istakao je da je Srbija „očito politički i ekonomski lider na Balkanu i igra presudnu ulogu u održavanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i saradnje“.

„Da bismo ostvarili svoje šire regionalne ciljeve, u interesu je SAD da Srbija nastavi da se razvija kao moderna demokratska i napredna evropska zemlja u miru sa svojim susedima“, rekao je Godfri.

Kao glavne prepreke na putu ka EU naveo je vladavinu prava i nerešeno pitanje Kosova.

„Mnogo toga treba uraditi da se konsoliduje vladavina prava, pobede korupcija, očuva životna sredina i obezbedi fer i transparentno poslovanje. Verujem da Srbija to može, a moja ambasada je spremna da pomogne i vladi i civilnom sektoru u Srbiji“, poručio je.

Pohvalio je srpsku kampanju vakcinacije u Srbiji i regionu i ocenio da je to znak dobre volje i političke zrelosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.