U trendu

Gradjanska Vojvodina o napadu na pekaru: Zaustaviti eskalaciju sukoba, sramno nečinjenje države

Koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina najoštrije je danas osudila „nacionalističko divljanje desničara“ ispred pekare čiji je vlasnik albanske nacionalnosti i pozvala javnost da aktivno reaguju na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu.

„Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitičkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija“, navedeno je u saopštenju.

Kako je naglašeno, „sramotno je i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije gradjana na ovako besraman napad na naše sugradjane kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista“.

„Ukoliko se ne izborimo za demokratske institucije, vladavinu prava i slobodne medije, to će značiti da pristajemo na to da našim životima upravljaju oni koji ovo društvo dele na podobne i izdajnike, oni koji ponižavaju institucije, oni koji ne priznaju podelu vlasti, oni koji guše slobodne medije i prete profesionalnim novinarima, oni koji ne prihvataju dugačije mišljenje“, poručila je Gradjanska Vojvodina.

U saopšenju je rečeno da se „nekoliko desetina desničara okupilo u sred dana ispred pekare ‘Roma’, u beogradskom naselju Borča, oni su nosili srpske zastave i skandirali parole o Kosovu, a na automobil vlasnika pekare stavili su svinjske glave i po njemu izlepili plakate“.

Koaliciju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Gradjanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar, Centar gradjanskih vrednosti Subotica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)