Gradjanske inicijative upozorile Evropski parlament da dolazak Euronews-a u Srbiju krši zakon

Udruženje gradjana „Gradjanske inicijative“ saopštilo je danas da je upozorilo novoizabrane članove Evropskog parlamenta da ulazak kanal „Euronews“ na srpsko medijsko tržište predstavlja nesumnjivo kršenje zakone Srbije koji regulišu tu oblast.

To udruženje istaklo je da takodje predstavlja i odustajanje od strateškog opredeljenja Srbije predstavljenog u dve verzije medijske strategije koje podrazumeva povlačenje države iz vlasničke strukture medija i pozvalo sve relevantne aktere da zaustave taj proces ili apeluju na njegovo zaustavljanje u skladu sa svojim ingerencijama.

U saopštenju Gradjanske inicijative navodi se da će dugogodišnja borba nezavisnih novinara, kao i domaće i medjunarodne medijske scene da se zaustavi kontrola medija u Srbiji, biti značajno ugrožena najavom otvaranja „Euronews“ u Srbiji na taj način.

„Kako je Telekom Srbija u vlasništvu Srbije, a ‘Euronews’ trećinu svojih godišnjih prihoda dobija iz budžeta Evropske unije, ovaj process je izuzetno važan, kako za gradjane Srbije, tako i za gradjane EU“, navodi se u saopštenju Gradjanske inicijative.

Gradjanske inicijative ocenile su da, uprkos izjavama zvaničnika Vlade da je neophodna primena postojećih zakona, kao i unapredjenje zakonodavstva u oblasti medija definisano u novom nacrtu medijske strategije, potez Telekoma Srbija, koji je u državnom vlasništvu, ukazuje na tendencije Vlade Srbije da pojača uticaj i kontrolu u medijskoj sferi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.