U trendu

Gradjanski blok 381: Tvrdnje Zorana Lutovca nestručne i opasne

Gradjanski blok 381 odbacio je danas tvrdnje iznete tokom gostovanja predsednika Demokratske stranke (DS) i jednog od čelnika Saveza za Srbiju Zorana Lutovca na televiziji N1 koji je naveo da je stav tog bloka o Kosovu i Metohiji protivustavan, kao „nestručne, populističke i opasne“.

U saoštenju se navodi da je ocena predsednika DS-a o protivustavnom delovanju došla nedugo posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj je saopšteno da su „izjave (predsednika Gradjanskog bloka 381 i Pokreta slobodnih gradjana)  Saše Jankovića ‘sistematski oslabile pregovaračku poziciju Srbije’ i insinuacija o ‘agenturnom delovanju'“.

„Lutovčeva konstrukcija o nepoštovanju Ustava svesno previdja, pa tako i falsifikuje, celinu stava Gradjanskog bloka 381, koja nipošto ne protivreči najvišem pravnom aktu zemlje“, ocenio je taj pokret.

Oni su dodali da je njihov stav „stolica u UN da – priznanje nezavisnosti Kosova ne“, i to uz istovremenu „realizaciju niza konkretnih zaštitnih mera za Srbe, imovinu i kulturno nasledje“.

„Lutovac bi, posle najozbiljnije optužbe koji je izneo, trebalo da kaže i koju to odredbu Ustava stav Građanskog bloka 381 krši. Sve i da je Gradjanski blok 381 izneo predlog koji zahteva izmenu Ustava, a nije, Lutovac bi morao da zna da ni zalaganje za izmenu Ustava nipošto nije protivustavno“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.