U trendu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u Savetu Evrope o stanju lokalnih demokratija u Srbiji

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je danas u Beogradu da će pred Savetom Evrope u novembru govoriti o načinima na kojima se izborna volja gradjana u lokalnim samoupravama menja, kako u toku izbornog procesa, tako i nakon njega.

Zelenović je na konferenciji za novinare sa predsednicima opština Čajetina i Paraćin, Milanom Stamatovićem i Sašom Paunovićem predstavio izlaganje o pritiscima na opozicione lokalne samouprave pred Komitetom za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

„Pritisci na odbornike su svakodnevni i zbog toga smo oformili službu koja prikuplja izjave od svih odbornika u Skupštini grada i drugim skupštinama koja će dokumentovati sve pritiske, pretnje i ucene da se promeni stranka ili drugačije glasa“, naveo je Zelenović.

On je naveo da se zloupotreba ne javlja samo na republičkom i opštinskom nivou, već i prilikom izbora za Savete mesnih zajednica, o čemu svedoči i „izjava (pevača) Ace Lukasa na koncertu pred izbore u mesnoj zajednici Majur da je to poklon Srpske napredne stranke“.

Upitan zašto žalbe upućuju Savetu Evrope, a ne organima u Srbiji, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je onemogućeno reagovanje nadležnih institucija jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić negira zvanične institucije.

„Mi danas ne možemo legalno da konkurišemo, nemate više konkurse za sredstva iz ministarstava iz republičkog budžeta, dok Vučić i Palma po Srbiji dele novac bez ikakvih rešenja i time se troši narodni novac“ istakao je Stamatović.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kazao je da je tokom protekle nedelje uputio pismo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i da očekuje da će nadležno ministarstvo „imati sluha za probleme sa kojima se suočavaju lokalne samouprave i da će o tome moći otvoreno da razgovaraju u zemlji“, a da rešenje ne traže u medjunarodnim institucijama.

Zasedanje Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savetu Evrope zakazano je za 6. novembar.

Poziv za izlaganje o stanju političkih prava i sloboda i načinu njihovog kršenja, sa posebnim osvrtom na lokalne samouprave, Zelenović je dobio nakon pisma Paunovića Savetu Evrope, koje su on i Stamatović podržali.

Stanje lokalne demokratije u Srbiji bila je i tema razgovora na prethodnoj sednici Komiteta za monitoring u Istanbulu u junu, na kojoj su prisustvovali Zelenović i Paunović, a kome je prethodio i sastanak sa premijerkom, Anom Brnabić, koji nije doveo do rešenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.