U trendu

Gradski odbor Narodne stranke Beograd: SNS u rušilačkom pohodu zatire kulturu i istoriju grada

Gradski odbor Narodne stranke saopštio je danas da se rušenje kulturnih i arhitektonskih dobara u Beogradu odvija po „razradjenom modelu na osnovu pravnog vakuuma“, kao i da će odgovarati svi koji su učestvovali i omogućili „urbanistički haos i rušilački pohod naprednjaka na kulturu i zatiranje istorije“ glavnog grada.

„Poslednji primer je zgrada u Ulici Nikolaja Krasnova 4, iz 1931. godine, biser medjuratne arhitekture, koja će biti sravnjena sa zemljom zahvaljujući Opštini Vračar i njenom Odeljenju za gradjevinske i komunalne poslove“, navodi se u saopštenju.  

Narodna stranka je ukazala da ta vila ima arhitektonsku vrednost i podsetila da je od 1997. do kraja decembra 2020. bila je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kao deo prostorne kulturno-istorijske celine „Istočni Vračar“.

„Zaštita je istekla, a Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture nije taj deo Vračara stavio pod novu zaštitu. Taj pravni vakuum iskoristio je investitor koji je na potpuno legalan način dobio rešenje o rušenju. Ovo je, dakle, već oprobana matrica koja je nekoliko puta do sada uspešno ponavljana – zaštita istekne, ne donese se nova, a u tom periodu opština izda dozvolu za rušenje“, navodi Narodna stranka.

U saopštenju se ističe da bi projekat za novu zgradu trebalo da bude primer pametne gradnje.

„Dobar primer je stara kuća na uglu Simine i Dobračine ulice, koja je godinama bila prilično urušena i služila je beskućnicima kao stecište, a posle restauracije, odnosno ponovne gradnje sa istorijski i arhitektonski tačnim obeležjima i nadogradnjom u modernom duhu, predstavlja pametan i održiv vid gradnje, gde se zadržava staro i dodaje novo“, navedeno je u saopštenju.

Narodna stranka pita „da li je u Nikolaja Krasnova 4 poštovan ovakav vid gradnje i uključenost gradjana“?

„Da li će novi objekat bar delom da pokaže šta je stari objekat predstavljao? Moramo da prestanemo da brišemo našu kulturu i istoriju i da zabranimo suvoparnu gradnju u staklu i aluminijumu tamo gde joj nije mesto“, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.