U trendu

Grčka i Slovenija šalju Ukrajini još oružja u zamenu za donacije iz Nemačke

Grčka Vlada odlučila je da pokloni Ukrajini 40 borbenih vozila pešadije BMP-1 sovjetskog porekla, a zauzvrat će od Nemačke dobiti 40 savremenijih oklopnjaka iste kategorije Marder čime modernizuje svoje oružane snage.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je rezultat sporazuma ministarstava odbrane Grčke i Nemačke nakon susreta premijera Kirjakosa Micotakisa i kancelara Olafa Šolca u maju.

Vremešni grčki oklopnjaci sovjetskog porekla za Ukrajinu imaju top kalibra 73 milimetara, lanser za protivoklopne projektile Konkurs, a dodatno im je ugradjen i američki teški mitraljez Brauning, kalibra 12,7 milimetara.

Atina zauzvrat dobija savremenije nemačke Mardere u verziji 1A3 opremljene automatskim topom 20 milimetara, mitraljezom 7,62 milimetra i lanserom protivkoplonih raketa Milan, ili u verziji 1A5 sa ojačanim oklopom.

Grčka nije jedina zemlja regiona koja šalje Ukrajini u koordinaciji sa Nemačkom.

Slovenija će Kijevu donirati 28 tenkova T-55S, a zauzvrat će dobiti 40 transportnih vozila. Ljubljana je već poklonila Kijevu 35 borbenih vozila pešadije M-80A jugoslovenske proizvodnje.

Portal navodi da je Grčka vodeća zemlja u regionu po količini poslate ili najavljene pomoći Ukrajini.

Očekuje se da će Atina donirati do 122 borbenih vozila BMP-1, više hiljada artiljerskih granata i minobacačkih mina, desetine hiljada metaka, laki prenosive PVO sisteme Stinger i protivoklopne rakete RPG-18.

Deo opreme već je isporučen Ukrajini.

Atina je do ruske invazije na Ukrajinu negovala prijateljske odnose sa Moskvom. Potom je zajedno sa saveznicima iz EU i NATO osudila invaziju i uvela sankcije Rusiji.

U julu je Rusija proglasila Grčku „neprijateljskom“ zemljom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar