U trendu

Grčka i Turska na rubu oružanog sukoba

Atina i Anakara došle su blizu oružanog sukoba, pošto je Turska sa Libijom potpisala sporazum o razgraničenju koji se dovodi u vezu sa ekskluzivnom ekonomskom zonom koja zahvata i grčke teritorijalne vode.

Sporazumom koji je potpisan 27. novembra predviđen je koridor koji se prostire duž istočnog Mediterana između obala Turske i Libije i seče deo mora na čije pravo polaže Grčka, piše „Al Džazira“.

Ministar energetike Turske Fatih Donmez najavio je da čim sporazum ratifikuju obe strane, turski brodovi će početi podvodno bušenje u tom području u potrazi za prirodnim gasom i naftom.

Iako se grčka vojna mornarica nije zvanično oglasila, dvojica stručnjaka kažu za „Al Džaziru“ da je Atina poslala pomorske snage u sporno područje jugoistočno od Krita.

Grčka je odlučila da protera libijskog ambasadora zbog sporazuma Libije i Turske o povlačenju pomorske granice između dve zemlje u blizini grčkog ostrva Krit.

Profesor međunarodnog prava i poslanik konzervativne Nove demokratije u grčkom parlamentu Angelos Sirijos smatra da Turska neće moći da započne bušenja.

„Ankari je poručeno da se neće tolerisati nikakva istraživanja u oblasti koju Grčka smatra svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom“, dodao je Sirijos.

Šef osoblja grčke mornarice admiral Nikos Cunis poručio je da pomorske snage neće čekati ničiju pomoć. „Sve što uradimo, uradićemo sami“, jasan je Cunis.

Kako RTS prenosi navode „Al Džazire“, ni sastanak grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na marginama NATO samita nije doveo do konkretnog rešenja.

Izvor katarske televizijske mreže navodi je da su se Micotakis i Erdogan složili da nastave sa merama koje bi gradile poverenje, da se vodi računa o stvaranju zapaljive klime i da dijalog ostane otvoren.

Grčka i Turska su u prošlosti sprovele niz mera za građenje poverenja od 1987. godine kada je zamalo izbio rat zbog istraživanja ugljovodonika u Egejskom moru.

Dogovoreno je da obe strane izbegavaju vojne vežbe tokom letnje turističke sezone, planirano je uspostavljanje direktne veze između načelnika generalštaba i ministara odbrane, kao i pozivanje oficira suprotne strane na manevre.

Međutim, nisu sve mere primenjene. U periodu 2017. i 2018. godine direktna telefonska linija vojnih šefova Grčke i Turske bila je u kvaru.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)