U trendu

Grčka potpisala najveći vojni ugovor sa Izraelom za centar za obuku pilota

Grčka i Izrael potpisali su najveći vojni ugovor u istoriji odnosa te dve države ukupne vrednosti 1,65 milijardi dolara koji predvidja saradnju u oblasti obuke pilota, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

„Radi se o poslu koji je izraelski Elbit obezbedio u januaru kada je Grčko ministarstvo odbrane odlučilo da civilnom stranom preduzeću kroz državno-privatno partnerstvo poveri poslove obuke pilota i održavanja školske avijacije. Organizovaće se letački centar za obuku koji će primenjivati nastavni plan i program izradjen po uzoru na izraelsku akademiju. Izraelci će 22 godine voditi pilotsku školu i brinuće o održavanju tehnike“, navodi se.

Taj portal dodaje da će se u Elbitovom centru zadržati avioni koji se sada koriste u letačkoj ubuci u grčkoj akademiji.

Početna provera pogodnosti za pilotski poziv, odnosno takozvano selektivno letenje provodiće se na letelici P2002 Siera, za osnovnu obuku američki avion T-6A Teksan II dok će se za više faze obuke biti nabavljeni novi avioni M-346 od italijanske firme Leonardo.

„Ceni se da će ti avioni biti pogodne platforme za prelazak na savremene borbene avione kakave koristi grčka avijacija kao što su F-16, Miraž 2000 i od leta ove godine Rafal. Prema uslovima ugovora koji je dobio Elbit, deo njihove obaveze je da obezbede redovno održavanje i puno iskorišćenje resursa aviona T-6A i M-346. Identične avione koristi izraelska akademija i zato neće biti teškoća u prenosu nastavnog plana i programa“, dodaje se.

Elbit će obezbediti simulatore leta, avioniku za virtualne simulacije koja će biti ugradjena na T-6A i ostala sredstva potrebna za savremeni pristup obuci.

Portal podseća da je u regionu sličan pristup državno-privatnog partnerstva takodje sa Elbitom imala Severna Makedonija. Prema ugovoru iz 2011. Elbit je preuzeo obavezu da obuči 52 pilota za osam godina.

„Formiran je Centar za obuku pilota na aerodromu Petrovac na kojem je podignuta infrastruktura, pet aviona za selektivno letenje i osnovnu obuku Zlin 242L preuzeti su od makedonske avijacije, a Elbit je nabavio četiri helikoptera Džet Rendžer III i dva simulatora leta – po jedan za transportne helikoptere Mi-17 i borbene helikoptere Mi-24. Na talasu početnog optimizma najavljivano je da će centar dobiti regionalni format, ali vreme je istopilo te nade i posle jednogodišnjeg produžetka važnosti ugovora Elbit se povukao decembra 2020“, dodaje se.

Po svemu sudeći, glavni problem projekta bio je nedostatak interesa mladih za pilotski poziv što je veliki problem u svim državama regiona, pa je tako Armija Severne Makedonije umesto 52 dobila 16 novih pilota.

„U slučaju Grčke, osim usko stručne potrebe za novim vojnim pilotima važan je politički i širi bezbednosni kontekst saveza sa Izraelom. Veze dve zemlje i pride Kipra su sve jače jer se gradi prirodna brana pritisku Turske na istok Mediterana. Zato su zajedničke vežbe česte i javno se govori o razmeni obaveštajnih podataka, a saradnja je proširena na trgovinu i energetku i sve tri zemlje zajedno traže podvodne izvore gasa. Turska polaže pravo na potragu za gasom na akvatoriju za koji Atina i Nikozija žele da zaštite od nametljivosti suseda“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.