U trendu

Grčka presekla i saopštila stav o Kosovu

Stav Atine po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen – Grčka ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.

„Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima, prenosi Kosovo onlajn.

„Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini“.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

„Kao što znate, ministar Dendias posetćie Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade,“ navodi se u odgovoru.

Atina saopštava i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

„Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe daje značajan broj vojnika Kforu,“ saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.
„Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU“, rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar