Grenel ponovo negira da je razgovarao o razmeni teritorija Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel danas je ponovo negirao da je bilo reči o razmeni teritorija u razgovorima Beograda i Prištine u kojima je učestvovao.

„Apsolutno nije bilo nikakvog razgovora o razmeni teritorija s moje strane i o tome niko drugi nikad nije dikutovao u mom prisustvu. To smo puno puta rekli“, napisao je Grenel na Tviteru povodom izjave odlazećeg premijera Kosova u Aljbina Kurtija na današnjoj onlajn konferenciji za novinare koju je organizovao „PresseClub Concordia“ iz Beča.

Kurti je rekao da su pregovori o razmeni teritorija počeli tokom mandata bivše šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i da je Grenel preuzeo tu ideju i nastavio da vrši pritisak na Kurtijevu koaliciju da je prihvati.

Analitičar Jasmin Mujanović, na čiji je tvit reagovao Grenel, preneo je današnje Kurtijeve reči da su pregovori o razmeni teritorija vodjeni direktno izmedju kabineta predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

„Kurti nam je upravo rekao kako su takoreći od njegovog stupanja na dužnost premijera on i njegovi koalicioni partneri (Demokratski savez Kosova) odmah bili izloženi pritisku Grenela da ukinu takse protiv Srbije. Kurti je dodao da je pad njegove vlade bio istinski ‘državni udar’ u koji je blisko bio umešan ambasador Grenel. Kaže da Grenel želi što skoriji dogovor sa Srbijom koji će uključiti razmenu teritorija“, napisao je Mujanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.