U trendu

Grubješić: Ostavka Haradinaja može otvoriti prostor za nastavak dijaloga ali i …

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić izjavila je danas da ostavka Ramuša Haradinaja na mesto kosovskog premijera može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da može i da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će predsednik Kosova Hašim Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore.

Grubješić je za RTS rekla i da ne treba zaboraviti da je Haradinaj već dva puta išao u Hag ali da je bio oslobodjnen.

„Ukoliko su pronašli nove dokaze, to je druga priča, to ćemo videti u danima koji slede“, rekla je ona podsećajući da je Haradinaj bio oslobodjen zbog nedostatka dokaza i svedoka koji su nestali u čitavom procesu.

Govoreći o tome koliki je pritisak evropskih zemalja, Grubješićeva je rekla da to nisu samo evropske zemlje nego i medjunarodna zajednica.

„Sigurno su i SAD odigrale veliku ulogu, Kadri Veselji je u Vašingtonu, a pre nekoliko dana je poslao poruku da bi takse trebalo suspendovati“, rekla je Grubješić.

Prema njenim rečima, više medjunarodnih faktora je uticalo na odlazak Haradinaja u Hag.

„Ova odluka može da otvori prostor za nastavak dijaloga, ali može da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore“, kaže ona.

Ona je rekla da se nada da će napori da se nastavi dijalog uroditi plodom već ove jeseni, ali napomenula da je preduslov ukidanje taksi i podsetila da je poslednja izjava Haradinaja kao premijera bila da takse ostaju.

„Sada se situacija menja, takse su mu donele popularnost i ako se kojim slučajem treći put vrati iz Haga nesumnjivo će biti jedan od najmoćnijih ljudi na Kosmetu“, zaključila je Grubješić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.