U trendu

Gruhonjić: Lokalni mediji uništeni pred privatizacijom

Programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da je lokalno informisanje potpuno devastirano i da su lokalni mediji uništeni pred privatizacijom, a onaj deo koji je opstao je „pretvoren u propagandne alatke vlasti“.

„Srećom imamo izuzetaka, a to su uglavnom mediji civilnog društva, koji se bore za opstanak i projektno se finansiraju. Naša poruka je jasna – mi se nećemo predati“, rekao je Gruhonjić u Bačkoj Topoli.

On je na radionici o jačanju otpornosti novinara u multietničkim sredinama na diskriminaciju, pretnje i pritiske, u okviru kog je razvijena mreža poverenika u deset lokalnih samouprava, među kojima je i Bačka Topola, rekao da su medijske slobode u Srbiji iz godine u godinu sve ugroženije, ali da novinari ne smeju da trpe pretnje u „mraku svog doma“.

„Mi (novinari) pogotovo nismo zadovoljni stepenom rešavanja pretnji smrću novinarima, a ono što posebno upada u oči jeste da se vrlo brzo i efikasno rešavaju pretnje visokim političkim funkcionerima vlasti“, ocenio je Gruhonjić.

Advokat Veljko Milić je podsetio da su u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koja je osnovana 2017. godine i koji su potpisali novinarska i medijska udruženja, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, određena lica zadužena za koordinaciju postupanja u slučajevima izvršenja krivičnih dela kojima novinari mogu biti izloženi – takozvane kontakt tačke. Istakao je da o njima, kako se pokazalo, lokalni novinari malo znaju. „Pored sistema kontakt tačaka, postoji i kol centar, koji je novinarima takodje dostupan 24 sata dnevno“, naveo je.

Iako su bili pozvani na radionicu u Bačkoj Topoli, skupu nisu prisustvovali predstavnici opštinske uprave, ni MUP-a, dok su se pozivu odazvali lokalni ombudsman i zamenik javnog tužioca iz Subotice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.