U trendu

Grupa Srbija bez straha zahteva sednice Skupštine i izmenu RIK

Grupa gradjana „Za Srbiju bez straha“ koja je kandidovala Sašu Jankovića za predsednika Srbije, podnela je danas zahtev Skupštini Srbije za sazivanje sednice i imenovanje stalnog sastava Republičke izborne komisije (RIK) u skladu sa zakonom.

U saopštenju objavljenom na sajtu sasajankovic.rs navodi se da je zatraženo da predsednica Skupštine Srbije zakaže sendicu u najkraćem roku, da se na sednici donese odluka o razrešenju članova i zamenika članova stalnog sastava RIK i imenuju novi.

Članice pravnog tima Saše Jankovića u RIK, Vesna Rakić Vodinelić i Ljiljana Benać Šantić, ranije su ukazale na kršenje odredbi Zakonom o izboru narodnih poslanika koje predvidjaju da nijedna politička stranka, stranačka koalicija ili druga politička organizacija ne može da ima više od polovine članova u stalnom sastavu svih organa za sprovodjenje izbora.

Od 17 stalnih članova RIK, čak 12 su pripadnici partija koje podržavaju kandidaturu Aleksandra Vučića, čime se u sumnju dovodi regularnost izbora i odluke koje u izbornom procesu RIK bude donosio, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.