U trendu

Han: Ideja o dva odsto budžeta za lokalne medije logična

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han rekao je danas da je ideja o izdvajanju dva odsto godišnjih budžeta lokalnih samouprava za javno informisanje logična odgovarajući na pitanje predsednika Udruženja novinara Srbije da li je Evropska komisija spremna da podrži inicijative tog udruženja o garantovanom minimalnom izdavanju sredstava za lokalne medije u Srbiji, saopštio je danas UNS.

Govoreći na konferenciji „EU-Zapadni Balkan medijski dani“ koju je u Tirani juče i danas organizovala Evropska komisija, Han je kazao da će proveriti da li je izvodljivo da se ovaj model finansiranja primeni i da mu je posebno stalo do decentralizacije i uloge medija u razvijanju demokratskog društva, jer je ranije bio evropski komesar za regionalnu politiku, naveo je UNS.

Han je takodje rekao da će se lično postarati da na sledeću konferenciju budu pozvani predstavnici glavnih srpskih medija, koji ovoga puta nisu bili pozvani, na šta je ukazao predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Medijske konferencije će se ubuduće održavati svake godine, rekao je Han, umesto svake druge godine, što je do sada bio slučaj.

Han je izjavio juče na otvaranju konferencije u Tirani da su medijske slobode uslov o kome se ne može pregovarati ni s jednom državom Zapadnog Balkana i da Evropska komisija u kontinuitetu prati izazove s kojima se suočavaju mediji regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.