U trendu

Han za FT: Posle odluke EU o Skoplju, Vučiću nije jasno zašto bi pregovarao

Odlazeći evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije jasno zašto bi bio motivisan da udje u pregovore sa Kosovom, nakon odluke EU da ne otvori pregovore o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

U intervjuu za Fajnenšel tajms Han je otkrio da mu je Vučić to rekao malo nakon odluke o blokadi pristupih pregovora sa Tiranom i Skoplje.

„Takva osećanja su udarac za EU koja je provela gotovo čitavu deceniju u pokušajima da posreduje u razgovrima Beograda i Prištine“, rekao je Han.

Kako navodi FT, odluka o neotvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom pokrenula je optužbe na račun EU da je izneverila balkanske zemlje i zanemarila strateški nestabilan region i Han na kraju petogodišnjeg mandata ne krije frustracije zbog toga što to smatra strateškom greškom.

„Neupeh je ulsedio tačno u vreme kada je zapravo trebalo da pojačamo napore da postanemo snažniji globalni partner“, rekao je austrijski političar u intervjuu za FT.

„Gubljenje uticaja u regionu koji nam je tako blizu, i istorijski i geografski, ostaviće vakuum koji će iskoristiti strateški konkurenti EU, Rusija i Kina“, dodao je Han za koga je još bolnija „činjenica da EU nije demonstrirala princip partnerstva i odgovornosti koje uvek propoveda i na koje se uvek mogla osloniti“.

Han je posebno frustriran što je Pariz blokirao početak pregovora sa Severnom Makedonijom iako je ta zermlja sa Grčkom postigla sporazum o ekstremno osetljivom pitanju imena države rekavši da je to „uvreda za godine koje je Evropska komisija potrošila postavljajući politički okvir za sporazum“ i da šalje „pogrešnu poruku liderima regiona“.

„Pristupni proces se temelji na zaslugama i, ako mi ne priznajemo napredak, neće biti podsticaja za reforme“, rekao je Han.

Uprkos dramatičnom kraju mandata, Han je rekao da je ponosan na napredak koji je postignut na poboljšanju veza izmedju zemalja regiona, Albanije, BiH, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koje se još bore da prevazidju ratove i potrese iz 90-ih.

On je napomenuo da je EU od 2015. uložila gotovo milijardu evra u region kroz fondove za medjusobno povezivanje i da je medjuregionalna trgovina porasla 20 odsto. Takodje je pohvalio plan za ukidanje naknada za roming za korisnike mobilnih telefona u regionu do 2021, po modelu EU.

„Sastanci čelnika svih šest zemalja postali su uobičajena stvar“, dodao je Han koji je pozdravio i inicijativu za ukidanje necarinskih barijera u trgovini koju su pokrenuli lideri Severne Makedonije, Albanije i Srbije.

FT podseća da je Vučić nedavno rekao za taj list da će se usredsrediti na poboljšanje regionalnih veza nakon neuspeha EU da otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom, ali posmatrači su zabrinuti da će istinski napredak izostati bez kredibiliteta EU za rešavanje gorkih bilateralnih pitanja poput spora Srbije i Kosova.

BiH, koja je i dalje zaglavljena i stagnira zbog nemogućnosti da formria vladu više od godinu dana nakon izbora, takodje su potrebne ključne reforme, a Srbija „zaostaje i ne napreduje“ u uskladjivanju svoje spoljne i bezbednosne politike s Briselom, rekao je Han, dodajući da se prošlog meseca Beograd pridružio Evroazijskoj ekonomskoj uniji, ekonomskoj grupaciji pod ruskim vodjstvom.

FT navodi da pojedini stručnjaci za balkansku politiku smatraju da Zapadnom Balkanu treba dati priliku za bliže veze sa EU čak i bez pridruživanja – kao što je pristup jedinstvenom tržištu bloka s idejom da bi to značilo bolju pripremljenost država za eventualno članstvo.

Han je medjutim rekao da iako podržava dublje regionalno angažovanje odbacuje predloge za bilo šta manje od punopravnog članstva u EU za sve zemlje Zapadnog Balkana.

„Oduvek govorim da je moja vizija pripremiti svaku državu kandidata da jednog dana postane punopravna članica uključujući učešće u Šengenskoj slobodnoj zoni putovanja bez pasoša“, rekao je on.

Han je ocenio da će biti potrebno vremena da se poništi šteta koju je nanela neodlučnost EU za proširenje članstva, ali da je i dalje optimističan jer je velika većina država članica podržala preporuku Komisije za otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom.

„U ovom trenutku svi su zbunjeni i paralisani, ali nadam se da možemo to da prevladamo što pre je moguće…. Postoje brojne oblasti u kojima mi kao Evropljani treba da ostvarimo rezultate“, rekao je Han.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar