U trendu

Haradinaj: Dajte mi malo vremena, Amerika je naš čuvar…

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži još malo vremena da odgovori SAD na ponovljeni zahtev o hitnom ukidanju taksi prema Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Dajte mi malo vremena, još nema odgovora SAD“, rekao je Haradinaj novinarima u Prištini na konstataciju da još nije odgovorio Vašingtonu.

SAD su drugi put za proteklih mesec dana oštro upozorile Prištinu da odmah ukine takse uvećane za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Vašington smatra da je to u suprotnosti sa njihovim planovima, te da je to jedini način da bi dijalog Beograda I Prištine o normalizaciji odnosa bio nastavljen.

SAD su oba puta zapretile sankcijama Prištini, ako takva odluka ne bude doneta.

Haradinaj je i danas ponnovio da ta mera nece biti suspendovana dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

„Amerika je naš čuvar…. U našim odnosima sa SAD, Amerika je naš zaštitnik. A što se Srbije i Rusije tiče mi nismo promenili stav. Od taksi ne odustajemo“, naveo je Haradinaj, preneo je prištinski portal Telegrafi.

Govoreći o zahtevu za smenu ministra poljoprivrede u ostavci, Nenada Rikala, iz Srpske liste, što je uslov opozicione Socijaldemokratske partije Špenda Ahmetija da bi ta stranka u parlamentu podržala budžet za ovu godinu, Haradinaj je rekao da ne zna kada će to biti učinjeno.

On je rekao da je to što traži SDP legitimno i da će ministar iz Srpske liste biti smenjen, ne precizirajući kada.

„Razgovarali smo sa SDP, imamo legitimne zahteve i poštovaćemo njihov zahtev. Ministar Rikalo je inače u ostavci, a razrešenje se može dogoditi na marginama parlamentarne rasprave o budžetu“, kazao je Haradinaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar