U trendu

Haradinaj dobio vizu SAD, biće na Molitvenom doručku 8. fabruara

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je dobio američku vizu i prisustvovaće u Vašingtonu Molitvenom doručku, potvrdila je za prištinske medije direktorka Kancelarije za odnose s javnošču u kabinetu kosovskog premijera, Donjeta Gaši.

Ona je za portal zeri.info izjavila da je Haradinaj danas dobio vizu i da se očekuje da uskoro otputuje za Vašington da bi kroz tri dana učestvovao na Molitvenom doručku koji priredjuje predsednik SAD.

„Kabinet (premijera) potvrđuje učešće premijera Ramuš Haradinaj na Molitvenom doručku 8. februara u Vašingtonu“, kazala je Gaši.

Nacionalni molitveni doručak koji se obično održava u četvrtak početkom februaru u Vašingtonu, u zajedničkoj molitvi okuplja predsednika SAD, članove Kongresa, američke političare i vojne lidere i goste iz stotinak zemlja. Manifestacije povezane s Molitvenim doručkom traju nekoliko dana s oko 3.500 gostiju i sastoje se iz niza sastanaka, ručkova i večera, ali je centralni dogadjaj doručak u četvrtak na kojem govore predsednik SAD i jedan gost čiji se identitet ne otkriva do poslednjeg časa.

Donjeta Gaši je kazala da će se premijer sastati s kongresmenima i senatorima i da su ti sastanci potvrđeni.

Haradinaj je trebalo da 11. januara prisustvuje skupu u organizaciji komandanta Nacionalne garde Ajove Timotija Ora, ali je ta poseta otkazana jer mu nije izdata viza.

U Prištini se neizdavanje vize ocenjivalo kao prvi znak mera koje će SAD i druge zemlje „velike petorke“ preduzeti protiv lidera Kosova koji podržavaju ukidanje Specijalnog suda.

Predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Haradinaj i predsednik Skupštine Kosova su medjutim prošle nedelje izjavili da Specijalni sud ne može i neće biti ukinut.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.