Haradinaj mogući kandidat za kosovskog predsednika

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj može biti kandidat za kosovskog predsednika, saopšteno je nakon sastanka saveta stranke održanog u Prištini.

Zamenik predsednika ABK-a Ardijan Đini izjavio je da postoje inicijative da Haradinaj bude kandidat za predsednika.

Prema njegovim rečima, moguće su nove okolnosti kada je u pitanju izbor predsednika, čak iako ne bude potvrđena optužnica protiv aktuelnog predsednika Hašima Tačija, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Svi se nadamo da optužnica neće biti potvrđena, ali ipak za četiri ili pet meseci moramo da uđemo u proces izbora predsednika“, rekao je Đini.

Haradinaj je na profilu na Fejsbuku potvrdio da on može biti kandidat za predsednika.

„Verujem da ću biti kandidat za predsednika, ako se o tome raspravlja na osnovu ustava, to smatram velikom odgovornošću i posebna mi je čast“, napisao je Haradinaj.

Partneri u vladajućoj koaliciji na Kosovu, Alijansa za budućnost Kosova i Demokratski savez Kosova, nisu se dogovorili o poziciji predsednika, nakon što Tačiju istekne mandat u proleće 2021. godine.

Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je 24. aprila prosleđena na potvrđivanje optužnica za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veseljija i još nekih bivših pripadnika OVK, čija imena nisu objavljena.

Tači je naveo da će, ako optužnica protiv njega bude potvrđena, podneti ostavku na mesto predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.