U trendu

Haradinaj podneo neopozivu ostavku

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, održao je konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da podnosi neopozivu ostavku na premijersku poziciju, ali takse prema Srbiji i BiH ostaju, Kosovske bezbednosne snage nastaviće da se razvijaju, a Trepča je, kazao je, spremna za investicije.

I novinarima je rekao da je dobio poziv od Specijalizovanih komora Specijalnog suda u Hagu, koji je formiran za istragu zločina koje su tokom poslednjih sukoba na Kosmetu, počinili pripadnici tzv. OVK, kao osumnjičeni, te da mu je ta pravosudna institucija ponudila da se odazove kao premijer ili obični građanin.

On se, kazao je, odlučio za to da se pred Specijalnim sudom pojavi kao obični građanin.

Upitan da li su još neki politički lideri Albanaca dobili poziv Specijalnog suda, Haradinaj je rekao da ne zna, preneli su prištinski mediji.

Rekao je i da je sada odgovornost na predsedniku Hašimu Tačiju da odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora na kojima će, kako je rekao, učestvovati i njegova Alijansa za budućnost Kosova, te da očekuje da će pobediti i ponovo biti na vlasti.

Haradinaj je priznao novinarima da je uzbuđen zbog ove odluke koju je, kako je kazao, nije bilo lako doneti.

Haradinaj je jedan u nizu pozvanih bivših komandanata tzv. OVK, ali prvi predstavnik privremenih prištinskih institucija.

On je ponovio da se na Prisistinu vrši „nepravedni pritisak zbog zahteva da Beograd prizna kosovsku nezavisnost u postojećim granicama.

„Podela Kosova i formiranje nekakve “Dodik republike“ neprihvatljivo je za Kosovo i stabilnost u regionu. Tržiste Kosova je cena za priznanje. Medunarodna zajednica greši što insistira na necemu što ne može da da dobije. A greši i deo kosovskog rukovodstva koje svojim izjavama slabi legitimitet odluke o uvođenju taksi prema Srbiji i BiH. Pre ili kasnije shvatice se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva i zajedništva među političkim liderima“, kazao je Haradinaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar