U trendu

Haradinaj podneo ostavku zbog poziva da se kao osumnjičeni pojavi pred Specijalnim sudom

Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na tu funkciju pošto je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Kosova kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

„Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam“, rekao je Haradinaj ministrima i novinarima nakon sednice Vlade Kosova u Prištini.

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

„Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova“, naveo je Haradinaj.

Na odluku Haradinaja najpre je reagovala ambasadorka Kosova u SAD, Vljora Čitaku koja je ocenila da „to nije pravda“.

Haradinaj bi, kako je i sam najavio, trebalo da se tokom sledeće nedelje pojavi pred Specijalnom tužilaštvom u Hagu.

Ovo je drugi put da Haradinaj prekida mandat premijera zbog poziva sudova u Hagu.

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade.

Taksa od 100 odsto koja je uvedena na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi do izbora nove vlade.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.