U trendu

Haradinaj: Rekao sam Tačiju da sam protiv promena granica Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju preneo svoje protivljenje eventualnim promenama granica Kosova.

Haradinaj je upozorio da neće učestvovati u nastavku dijaloga s Beogradom ako se tema promene granica nadje na dnevnom redu razgovora u Briselu.

Prištinski mediji su preneli da su jučerašnjim razgovorima s predsednikom Kosova prisustvovali i zamenici premijera Fatmir Ljimaj i Dardan Gaši koji su podržali Haradinajev stav o promeni granica, dok sastanku nije prisustvovao predsednik kosovkog parlamenta i Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji.

Agencija Beta nezvanično saznaje da je u toku sednica Predsedništva Demokratske partije Kosova na kojoj treba da se donese stav u vezi s najavama da će se u Briselu razgovarati o podeli, odnosno korekciji granica.

Ta stranka je do sada zastupala stav da se o granicama Kosova ne može razgovarati.

Sve ostale stranke vladajuće koalicije, osim Srpske liste, kao i opozicija, protive se otvaranju pitanja granica u razgovorima o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji treba da bude okončan pravno obavezujućim sporazumom.

Opozicija je podnela zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj treba da bude usvojena rezolucija kojom se predsedniku Kosova zabranjuje da u Briselu razgovara o podeli odnosno korekciji granica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.