U trendu

Haradinaj: Taksa uvedena radi odbrane od agresivnog ponašanja Srbije

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je taksa na srpske proizvode uvedena kako bi se Kosovo „odbranilo od agresivnog ponašanja Srbije na medjunarodnom i unutrašnjem planu, s tendencijama destabilizacije Kosova“.

Haradinaj je za radio Slobodna Evropa rekao da je Kosovo spremno za dijalog sa Srbijom i da taj proces ne treba povezivati sa taksom od 100 odsto na uvoz srpske robe.

„Mi smo za to da se dijalog nastavi bez uslova, jer dijalog nema alternativu i ne može da se uslovljava. Spremni smo za dijalog već danas, Kosovo je uradilo svoj domaći zadatak, usvojili smo Državnu platformu za dijalog, imamo državnu delegaciju i spremni smo da idemo u bezuslovni dijalog kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum koji bi rešio sva otvorena pitanja i doprineo recipročnom priznanju“,rekao je Haradinaj.

On je odbacio opciju teritorijalne razmene ili podele Kosova kao uslov da Srbija prizna Kosovo.

„Ne mogu da potvrdim od koga i kako, ali u odredjenom trenutku ta opcija je predstavljena i najveća greška je bila kada su medjunarodna zajednica i regionalni lideri tu opciju stavili u opticaj. Napuštanje dijaloga o normalizaciji odnosa u zamenu za dijalog o teritoriji ili granicama je skoro povratak u prošlost. Ko god je pomogao tu agendu, taj nije uradio dobro regionalnom miru i šire“, kazao je Haradinaj.

Po njegovim rečima, Kosovo i Srbija trebaju „medjusobno da se priznaju unutar postojećih granica“ i na to, kako je rekao, ne treba da se gleda kao na izvinjenje, već kao na mogućnost da se krene napred.

„Za Kosovo, priznanje bi značilo i pomirenje, ne zakonsku amnestiju, već pomirenje i napredovanje iz tragične prošlosti koja je i dalje prisutna, i u kojoj i dalje ima nestalih, žrtava seksualnog nasilja… Verujemo da bi to bila prekretnica za mir, ne samo izmedju nas i Srbije, već bi to bila i konsolidacija Zapadnog Balkana“, ocenio je Haradinaj.

Upitan da li Kosovo rizikuje medjunarodnu izolaciju zbog stava Vlade prema pitanju taksi, Haradinaj je kazao da su narod i Vlada Kosova „evroatlantski orijentisani i da ih, kao takve, niko ne može izolovati“.

„Mogu postojati nesporazumi u vezi neke teme i normalno je da nesporazumi postoje, jer i u porodici toga ima. Ali, mi smo evroatlanski narod i niko nas nikada ne može izolovati“, kazao je Haradinaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar