U trendu

Haški sud osudio Stanišića i Simatovića na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu

 Haški sud osudio je danas bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnih SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz te opštine.

Kako je saopštio predsedavajući sudija Barton Hol (Burtona Hall), raspravno veće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrdjeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno veće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, delili tu zločinačku nameru.

Po današnjoj presudi, utvrdjeno je, medjutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.