U trendu

Hil: Nije pravo vreme za izbore na severu Kosova

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je danas u Beogradu da nije pravo vreme za održavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova i da to nije stav samo njegove, nego i mnogih drugih zemalja.

Posle sastanka sa predsednikom skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, Hil je novinarima rekao da će SAD „pažljivo pratiti i sagledati“ sve aspekte izbora na severu Kosova, zakazanih za 23. april.

„Najbolje vreme da se govori o izborima je pošto oni prođu, da vidimo šta se zapravo desilo. Rekao bih da i moja zemlja i mnoge druge zemlje smatraju da ovo nije pravo vreme za izbore, s obzirom na to da smo u ključnom trenutku za dijalog koji je u toku. Smatramo da svi problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog“, kazao je Hil.

Hil je rekao da je „najvažniji test“ za sve koji učestvuju u dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova da se sprovede ono što je ranije dogovoreno, poput formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Pošto je prošlo 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, moram da istaknem da je sprovođenje onog što je dogovoreno od najvećeg značaja, jer kako ćemo očekivati da ljudi imaju poverenja u bilo koji sporazum, ako se oni ne sprovode“, kazao je Hil.

Upitan šta očekuje od nedeljnih izbora na severu Kosova, koje bojkotuje Srpska lista, Hil je rekao da je to pitanje za američku ambasadu u Prištini.

Vanredne izbore u četiri opštine sa srpskom većinom, vlasti Kosova su raspisale nakon što su Srbi u novembru prošle godine napustili kosovske institucije zbog odbijanja Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i zbog upada specijalnih jedinica kosovske policije na sever Kosova.

Formiranje ZSO i povlačenje kosovskih specijalaca su ujedno i zahtevi Srba za povratak u kosovske institucije, zbog čijeg neispunjavanja je Srpska lista odlučila da ne učestvuju na lokalnim izborima 23. aprila.
Ostale fotografije uz tekst

Ambasador Hil: Formiranje ZSO neophodno da bi se srpskoj zajednici osigurala budućnost

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je danas da je deset godina posle potpisivanja Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) neophodno kako bi se povratilo poverenje u međunarodnu zajednicu i kako bi se srpskoj zajednici osigurala budućnost.

Hil je u razgovoru sa predsednikom srpskog parlamenta Vladimirom Orlićem ponovio podršku SAD evropskom putu Srbije i još jednom pozdravio inicijativu „Otvoreni Balkan“ ocenjujući je kao važnu za ekonomski napredak čitavog regiona, navedeno je saopštenju skupštine Srbije.

Ambasador SAD je rekao da „SAD Srbiju vide kao pouzdanog partnera, i da dve države, na temeljima međusobnog poštovanja i uvažavanja, imaju potencijal da u budućnosti postižu konkretne i značajne rezultate u brojnim oblastima“.

Orlić je rekao da će Srbija ostati opredeljena za dijalog, čuvajući mir i stabilnost za sve, ujedno zahtevajući da se ZSO konačno formira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.