U trendu

Hil: ZSO mora da bude formirana, nadam se da će Srbija biti članica NATO

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je danas da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana na Kosovu, u skladu sa Briselskim sporazumom postignutim pre 10 godina.

Hil je na Kopaonik biznis forumu, na panelu „Budućnost EU i Zapadnog Balkana“, ocenio da sporazumi moraju da se poštuju.

Naveo je da Srbi žive na Kosovu vekovima i imaju pravo da odlučuju o svojoj budućnosti.

Ukazao je da je formiranje ZSO test vlasti u Prištini da shvate šta treba da urade da bi ispunili evropske standarde.

„Veoma je važno da vlada u Beogradu pomogne Srbima da budu uspešni kao zajednica. Optimista sam da to može da se desi“, rekao je Hil.

Hil smatra da je EU najbolja stvar koja se dogodila Evropi u poslednjih nekoliko vekova i da se nada da će Srbija biti deo te zajednice.

„Svi u Evropi treba da teže članstvu u EU“, rekao je on.

Ocenio je da je vladavina prava uslov za članstvo u EU.

„Ultimativno Srbija mora da ima jake politike i reši pitanje Kosova, što je veoma teško“, rekao je Hil.

Istakao je da svaka zemlja koja poštuje bezbednost svojih građana treba da želi članstvo u NATO i da se nada da će Srbija jednog dana biti deo te alijanse.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je rekao da će EU odgovoriti na pravi način ako vidi da Srbija i Zapadni Balkan čine pozitivne korake u ispunjavanju standarda za članstvo.

„Nije vreme da se kasni sa nekim odlukama, vreme je da se pravi pravi izbori, da se krene u rešavanje problema, ako to EU vidi odgovoriće na pravi način“, rekao je Žofre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar