U trendu

Hiljade Belorusa demonstriraju protiv Lukašenka, policija ponovo hapsi

Hiljade Belorusa danas su izašle na nove demonstracije protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Agencija Frans pres navodi da su desetine hiljada demonstranata protestovale u više delova Minska, uzvikujući „Živela Belorusija“ i mašući crveno-belim zastavama opozicije.

Veliki broj policajaca je na ulicama, sa oklopnim vozilima i vodenim topovima.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je ubrzo po početku protesta uhapšeno 70 demonstranata.

Belorusi na društvenim mrežama pišu da je ponovo bilo sukoba gradjana i policije u dvorištima zgrada.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, pozdravila je današnji protest kao novi korak ka „slobodnoj i pravednoj Belorusiji“.

„Ne može zemlja da bude zatvor ako se niko ne plaši čuvara“, napisala je sinoć na Telegramu Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Vlasti su uoči današnjeg protesta zatvorile desetak metro stanica, a bilo je prekida i u mobilnoj mreži, naveo je novinar Frans presa.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle tri i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja, navodi AFP.

Uhapšene su hiljade demonstranata, od kojih desetine prijavljuju da su bile izložene mučenju u pritvoru.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.