Hitler je Jugoslaviju posetio samo jednom: U ovaj je grad kročio odmah nakon okupacije

Jugoslovenska država ima dugu tradiciju antifašističkog pokreta i borbe protiv Hitlera i nacista. Upravo zbog toga je i poseta Adolfa Hitlera jednom gradu u Jugoslaviji odmah nakon okupacije retko pominjana epizoda iz istorije, prenosi Avaz.

Nakon početka rata Hitlerova pojavljivanja u javnosti su postala mnogo ređa. Nemački diktator je većinu vremena provodio raspravljajući o vojnim strategijama i iz tog razloga uglavnom je boravio u svojim štabovima. Ako bi i odlazio u posetu, to je uglavnom bio običalak vojnih baza, dok su javni nastupi pred masom na ulicama, isti oni koji su doprineli njegovoj ogromnog popularnosti nekoliko godina ranije, postali prava retkost.

Poseban „tip“ Hitlerovih poseta bile su kratki, nenajavljeni izleti u tek okupirane teritorije kada bi se, naizgled spontano, pojavio na ulicama nekog grada koji je skoro osvojen na taj način pokazujući da mu on, navodno, mnogo znači.

Takve su bile njegove poeete 1940. mestima u Belgiji, gde se borio tokom Prvog svetskog rata, kao i obilazak Pariza koji mu je, kao neostvarenom umetniku, mnogo značio.

Poseta Sloveniji bila je svrstana u taj „tip“ posete iako razlog zbog koga je Hitler izabrao baš ovu pokrajinu od cele Jugoslavije nikada neće biti najjasniji. Tek tako je Maribor, drugi po veličini grad Slovenije, postao jedino mesto u Jugoslaviji koje je Hitler posetio.

Nemačka je napala Jugoslaviju 6. aprila 1941. Jugoslavenska armija je kapitulirala 17. aprila. Već 26. aprila Adolf Hitler prošetao je ulicama Maribora. Ovaj grad je, kao i ostatak tadašnje slovenske Štajerske, anektiran u Treći Rajh kao deo ujedinjene Štajerske.

Nemački diktator obišao je grad, primio predstavnike tamošnjih Nemaca kao i zapovednike novoformirane okupacione vlasti. Priređena je priredba na kojoj je nastupio hor lokalnih devojčica, a u dvorištu ispred gradskog dvora firer je izvršio smotru i odreda Hitlerjugenda.

Prema poznatim podacima, Hitler je tom prilikom pozvao građane Maribora da „učine da ova zemlja ponovo postane nemačka“.

Prilikom odlaska Hitlera su ispratile hiljade entuzijastičnih građana Maribora, a njegov pratilac, njemački diplomata Valter Hevel, zapisao je: „Hitler je bio veoma srećan. Prijem je bio fantastičan!“

Grad su tokom rata bombardovali saveznici, pa je oko 47 posto grada bilo u potpunosti uništeno. Ovo je jedan od gradova u regionu koji je u vreme rata pretrpio najveća razaranja. Kako se rat završavao, prednost su dobijali jugoslovenski partizani, pa je dolazilo do masovnog proterivanja nemačkog stanovništva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.