U trendu

Hitna reakcija zbog Čučkovićevog uvida u zdravstvene kartone 55.000 gradjana

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas hitnu reakciju svih nadležnih organa povodom javnog priznanja predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da je kompanija „Mei Ta“, tokom pregovora o otvaranju fabrike, imala uvid u zdravstvene kartone 55.000 gradjana te opštine.

„Zahtevamo hitnu reakciju organa i zbog priznanja da je ovaj takozvani investitor analizirao ‘pedigree’ nezaposlenih gradjana i proveravao, na osnovu radnog mesta njihovih roditelja da li imaju ‘gen elektro ili mašinskog stručnjaka'“, rekao je predsednik beogradskog odbora DS Balša Božović, a saopštila partija.

On je ocenio da Vlada Srbije poštuje samo „svoje lažne investitore, kojima gradjani svojim smanjenim platama i penzijama otvaranje jednog radnog mesta plaćaju i po nekoliko desetina hiljada evra“.

„Vlada time krši osnovna ljudska prava naših gradjana i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a sve u cilju stvaranja slike o dolasku stranih investiora“, dodao je Božović.

Prema njegovim rečima, time se nastavlja politika kupovine investicija koje gradjani skupo plaćaju, u kojima se otvaraju radna mesta na kojima radnici rade bez poštovanja ljudskih prava, a od kojih korist imaju samo poslovni partneri Srpske napredne stanke i nekolicina ljudi bliska vrhu vlasti.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je ranije danas da niko iz te opštine nije davao na uvid zdravstvene kartone kompaniji „Mei Ta“, niti su ikada komunicirali sa bilo kojom zdravstvenom institucijom tokom pregovora o gradnji te fabrike u Obrenovcu.

Čučković je saopštenje poslao nakon navoda poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da je pokrenut nadzor nad sprovodjenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u opštini Obrenovac posle informacije da su lični podaci velikog broja gradjana dostavljeni kompanija „Mei Ta“.

Poverenik je napisao da mu se obratio veći broj gradjana povodom izjave Čučkovića da je tokom pregovora sa potencijalnim stranim investitorom vršena obrada ličnih podataka velikog broja gradjana, uključujući i 55.000 zdravstvenih kartona Obrenovčana i da su podaci stavljeni na raspolaganje kompaniji „Mei Ta“.

Početkom aprila u Bariču kod Obrenovca počela je izgradnja kinesko-francuske fabrike za proizvodnju auto-delova „Mei Ta“. Vrednost fabrike je 60 miliona evra i plan je da zaposli 1.400 radnika.

Vlada Srbije i kompanija „Mei Ta grupa“, čija je članica „Mei Ta Europe“, potpisale su u novembru 2014. godine Memorandum o razumevanju koji predvidja investicije te firme u izgradnju pogona u Obrenovcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.