U trendu

Hoće li odlazak Merkelove uticati na rešenje pitanja KiM?

Odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je najavila da se neće kandidovati za novi mandat, uticaće na sve što se bude događalo u Evropi, pa tako i na dijalog Beograda i Prištine, uveren je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Svilanović ne želi u ovom trenutku da spekuliše na koji način bi povlačenje Angele Merkel moglo da ima posledice po uticaj i ulogu Nemačke na rešavanje pitanja Kosova, zemlje koja je u poslednje vreme obuzdavala izvestan entuzijazam po pitanju mogućnosti da se pitanje KiM reši razgraničenjem.

On veruje da je rano za prognoze u kom smeru bi to moglo ići, jer se još ne zna ko bi mogao da zameni aktuelnu kancelarku, niti kakva će politika biti vođena.

Angela Merkel je, podseća Svilanović, obeležila poslednjih desetak godina ne samo u svojoj zemlji, već i u Evropi.

„Ostavila je strahovito važan pečat i teško je uporediti je sa bilo kojim evropskim liderom decenijama unazad“, primećuje Svilanović.

Njen odlazak će zato uticati na sve što se bude događalo u Evropi, ne samo na dijalog o Kosovu, podvlači Svilanović.

„U ovom trenutku me više interesuje kako će izgledati ta druga Nemačka kada ona ne bude više kancelar i ta druga Evropa, pogotovo EU“, navodi Svilanović.

Svilanović ističe i veliki ugled i značaj Angele Merkle na region Zapadnog Balkana i dodaje da su svi koji se nalaze u procesu pridruživanja zainteresovani za to kako će izgledati ta „drugačija unija“ u odnosu na onu koju poznajemo poslednjih nekoliko decenija.

On dodaje i da je odlazak Angele Merkel neminovnost i da ne treba praviti dramu od toga što se jedan veliki lider u jednom momentu povuče.

„Veoma uvažavam to kako je vodila svoju zemlju, kako je pozicionirala svoju zemlju u EU, gurala svoje vrednosti, ali, s druge strane, moraju se menjati ljudi na izvršnim funkcijama“, naveo je Svilanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.