„Hoće li se Beograd i Priština napokon pomiriti?“

Francuski list „Žurnal di dimanš“ (JDD) analizira, u svom najnovijem izdanju, odnose između Beograda i Prištine i izglede da se dve strane „napokon pomire“, uz napomenu da „vreme curi“.

List navodi da su u petak u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači odbili da razgovaraju, ali ukazuje da su se oni pre 15 dana u Beču dogovorili da učine sve kako bi do proleća 2019. postigli mirovni sporazum.

„Bez tog sporazuma, nema moguće kandidature za članstvo u EU, niti pristupa UN za Kosovo, koji je do sada blokirala Rusija“, piše JDD.

U tekstu se ocenjuje da su dve strane, ipak, postigle neosporan napredak, uz podsećanje da su Vučić i Tači već pregovarali tokom stotina sati.

„Ovog leta su oni postavili princip eventualne razmene teritorija, putem izmene svoje granice vodeći računa o obimu prisustva etničkih manjina“, navodi list.

„Žurnal di dimanš“ prenosi i izjavu šefa kabineta predsednika privremenih institucija u Prištini, Bekima Čolakua, koji kaže da odnos Vučića i Tačija „nije zasnovan na poverenju niti simpatiji, već na potrebi za razgovorima i pregovorima u korist trajnog mirovnog sporazuma“.

„Tokom višegodišnjeg dijaloga, oni su naučili da jedan drugog poštuju i ubeđuju da treba da pokažu odgovornost i hrabrost kako bi njihova javna mnjenja prihvatila pravedni mir, koji se, međutim, smatra nemogućim“, rekao je Čolaku.

Francuski nedeljnik u tekstu postavlja pitanje da li je „blokada koja je nastala u petak posledica nekakve iziritiranosti, na primer zbog najave da će predsednik Srbije u nedelju posetiti Mitrovicu, grad koji simbolizuje podelu između dva naroda“.

„Ili, pak, zbog odnosa snaga koji menja situaciju sa odlukom Francuske, posle SAD, da podrži ideju o izmeni granice? Na veliku štetu Nemačke, koja u tome vidi uvod u preispitivanje mapa na Balkanu čije ratne rane nikada nisu sasvim zarasle?“, pita se JDD.

Bekim Čolaku, kako stoji u tekstu, kaže da Priština ne smatra da će „izmena granice između Kosova i Srbije služiti kao izgovor drugim zemljama u regionu da izmene svoje granice, već će dokazati da se to može učiniti mirnim putem, posle pregovora“.

„Pod uslovom da se pregovori nastave, i to brzo“, zaključuje „Žurnal di dimanš“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.